Non-EU-studenten zijn tot twee keer meer collegegeld gaan betalen

‘Gebruik internationals niet als melkkoe’

Non-EU-studenten zijn tot twee keer meer gaan betalen

Het instellingscollegegeld aan de RUG is in de afgelopen tien jaar enorm gestegen. Dat kon niet anders, zegt de universiteit: de regering wil dat het collegegeld voor non-EU-studenten kostendekkend wordt.
23 februari om 17:07 uur.
Laatst gewijzigd op 24 februari 2021
om 12:14 uur.
februari 23 at 17:07 PM.
Last modified on februari 24, 2021
at 12:14 PM.
Avatar photo

Door Yelena Kilina

23 februari om 17:07 uur.
Laatst gewijzigd op 24 februari 2021
om 12:14 uur.
Avatar photo

By Yelena Kilina

februari 23 at 17:07 PM.
Last modified on februari 24, 2021
at 12:14 PM.

Als je niet uit de EU of de Europese Economische Ruimte komt en je wil komende herfst een master gaan doen aan de Faculty of Science and Engineering (FSE), moet je flink in de buidel tasten: je betaalt dan 18.500 euro collegegeld. In 2011 waren masterstudenten bij FSE nog ‘maar’ 9600 euro kwijt, dat is dus een stijging van 93 procent. Een bachelorstudie werd 57 procent duurder: van 9400 naar 14.800 euro. 

Bij de andere faculteiten – behalve geneeskunde, waar ze al jaren 32.000 euro vragen – ben je komend studiejaar 45 procent duurder uit voor een bachelor in vergelijking met tien jaar geleden – van 6900 naar 10.000 euro – en voor een master ben je 66 tot 81 procent duurder uit, blijkt uit cijfers van de RUG. 

Wettelijk collegegeld

Ter vergelijking: het wettelijk collegegeld, dat je als EU-inwoner betaalt als je niet al een master- of doctoraaldiploma hebt, steeg in die periode met bijna 27 procent van 1713 naar 2168 euro.  

Het wettelijk collegegeld wordt elk jaar vastgesteld door de Nederlandse overheid. EU-studenten worden gesubsidieerd, ze betalen niet de werkelijke kosten van hun opleiding. Voor wie niet uit de EU komt, ligt dat anders: onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen wat voor bedrag ze vragen. De RUG doet dat in overleg met de universiteitsraad.

Noodzakelijk

Volgens woordvoerder Riepko Buikema was het noodzakelijk om het instellingscollegegeld zo te verhogen. ‘De Nederlandse overheid heeft universiteiten opgedragen een route in te zetten naar kostendekkende tarieven voor non-EU studenten’, zegt hij. ‘De RUG voert die verhoging in stappen door. Voor collegejaar 2021-2022 wordt dat kostendekkende tarief bereikt.’ 

Vanaf het jaar daarop, dus 2022-2023, geldt voor zowel het wettelijk collegegeld als het instellingscollegegeld dan dezelfde jaarlijkse indexatie, legt Buikema uit. 

Universiteitsraad

De fractie van De Vrije Student in de universiteitsraad kan zich hierin vinden, zegt voorzitter David Jan Meijer. Als het bedrag dat non-EU-studenten betalen niet de kosten dekt, moet de Nederlandse belastingbetaler dat tekort immers aanvullen.

Maar DAG en Lijst Calimero zijn sceptisch. ‘Gezien de toename in studentenaantallen en het feit dat de universiteit niet evenredig veel docenten aanneemt, snap ik niet hoe de kosten zo gestegen kunnen zijn’, zegt Ivi Kussmaul, fractievoorzitter van DAG.

Kostprijs berekenen

Dus hoe bepaal je wat een student kost? Volgens Buikema is het niet mogelijk om de gemiddelde kostprijs van een non-EU-student te berekenen. ‘De verschillen per opleiding zijn groot. Zie bijvoorbeeld het onderscheid tussen een opleiding bij letteren versus een studie medische wetenschappen.’

Het kostendekkende tarief wordt berekend aan de hand van het totale aantal studenten, het collegegeld en de totale bijdrage van de overheid, legt Buikema uit. ‘Ten opzichte van andere universiteiten zijn onze tarieven niet wezenlijk gewijzigd in de afgelopen twee jaar. We houden een positie in de middenmoot.’ 

Gratis onderwijs

Bij Lijst Calimero laten ze het er desondanks niet bij zitten, zegt fractievoorzitter Rozemarijn Gierkink. ‘Ik heb de snelle stijging al eerder aangekaart, en het college van bestuur gaat praten met het ministerie van Onderwijs en de VSNU om te zien of er meer universiteiten met dit probleem worstelen.’ 

‘Internationale studenten moeten niet gebruikt worden als melkkoe voor de universiteit’, vindt Kussmaul. ‘Studenten zouden allemaal hetzelfde moeten betalen, of een bedrag gebaseerd op hun financiële situatie. En idealiter wordt onderwijs wat ons betreft gratis voor iedereen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties