Nog geen verhuizing voor neushoorn Fritzi

Donderdag had het moeten gebeuren: de verhuizing van neushoorn Fritzi van het universiteitsmuseum in Groningen naar het DWDD pop-up-museum in Amsterdam. Omdat het neushoornskelet niet in de vrachtwagen paste, moet het nog een weekend wachten.

Eigenlijk had het skelet van Fritzi al in Amsterdam moeten zijn. Maar doordat de verhuizers een te kleine vrachtwagen uitkozen, moet de neushoorn – die door gastconservator Wim T. Schippers is geselecteerd voor het tweede pop-up-museum van De Wereld Draait Door – het weekend doorbrengen in een magazijn op Zernike.

Medewerkers van het universiteitsmuseum hebben Fritzi donderdagochtend al klaargezet voor vertrek. Het skelet zit in een grote kist, omwikkeld met plastic folie om het gevaarte te beschermen tegen de regen. Collectiebeheerder Jan Huisman van het universiteitsmuseum vertelt dat het nog wel even kan duren voordat de verhuizers er zijn.

‘We zitten vol’

Wanneer ze twee uur later op Zernike arriveren, wisselen de verhuizers een paar woorden met de collectiebeheerder. ‘Dat gaat nooit passen, want we zitten vol’, zegt een van de verhuizers. Ze dachten toch echt dat het om een retourvracht ging, luidt de verklaring.

Er wordt druk getelefoneerd, want het is wel duidelijk dat er een andere vrachtwagen moet komen om Fritzi over te brengen naar het Allard Pierson museum in Amsterdam, waar het pop-up-museum wordt ondergebracht.

De grotere transportauto laat nog even op zich wachten. De verhuizing wordt daarom uitgesteld tot maandag. Dat is overigens nog ruim op tijd voor de opening van het DWDD-museum, die plaatsvindt op 29 januari.

Het verhuisbedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

20160114 - fritzi
Fritzi (links in de met plastic omwikkelde kist) moet nog een weekendje wachten in een magazijn op Zernike.
14-01-2016