Nog veel klachten over werkdruk, blijkt uit medewerkersonderzoek RUG
Medewerkersonderzoek RUG
Nog altijd veel klachten over werkdruk
Medewerkers geven hun werk gemiddeld een 7,5, dat is een fractie beter dan twee jaar geleden. Maar de RUG scoort nog altijd laag op de balans tussen lesgeven en onderzoek. Veel medewerkers geven daarvoor een krappe 5.
Ook blijkt uit het onderzoek dat veel medewerkers er niet in slagen hun werk binnen de contracturen te doen. Meer dan de helft werkt structureel over. En waar ze wel blij zijn met hun directe supervisors en collega’s – ze hebben het gevoel dat ze op hun collega’s kunnen vertrouwen – voelen ze vanuit de RUG als geheel weinig waardering.
Ongewenst gedrag
Medewerkers rapporteren verder meer ongewenst gedrag. Waar twee jaar geleden 12 procent daar melding van maakte, is dat nu gestegen naar 16 procent.
Er is dan minder vaak sprake van verbaal misbruik (nu 43,8 procent, tegen vorig jaar 52,8 procent) of seksueel misbruik (nu 5,8 procent, tegen twee jaar geleden 6,8 procent). Maar pesten (van 23,6 procent naar 26 procent) en discriminatie worden vaker gerapporteerd (van 22,7 naar 28,1 procent). Dat is hoger dan de benchmark Nederlandse universiteiten.
Vragen over werk
Ruim 60 procent van de medewerkers vulde dit jaar het onderzoek in, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Effectory. De tevredenheid van medewerkers aan de RUG werd gepeild aan de hand van vragen over hun werk, de universiteit en de werksfeer.
Na de uitkomsten uit 2018 is de RUG aan de slag gegaan met plannen om de werkdruk te verminderen en sociale veiligheid te vergroten. Toch zijn de resultaten uit 2019 nagenoeg hetzelfde als die uit 2018. Het grootste deel van de medewerkers geeft ook aan het gevoel te hebben dat er niet veel is veranderd. ‘We zitten op de goede weg, maar we zijn er nog niet’, zegt voorzitter Jouke de Vries van het college van bestuur.