Nog veel klachten over werkdruk, blijkt uit medewerkersonderzoek RUG

Medewerkersonderzoek RUG

Nog altijd veel klachten over werkdruk

Medewerkers van de RUG zijn ongeveer net zo tevreden met hun werk als twee jaar geleden, laat het medewerkersonderzoek van de RUG zien. Maar er is nog altijd veel ontevredenheid over vooral de werkdruk.
23 januari om 17:18 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
januari 23 at 17:18 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Paulien Plat

23 januari om 17:18 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Paulien Plat

januari 23 at 17:18 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Paulien Plat

Studentredacteur Volledige bio Student editor Full bio

Medewerkers geven hun werk gemiddeld een 7,5, dat is een fractie beter dan twee jaar geleden. Maar de RUG scoort nog altijd laag op de balans tussen lesgeven en onderzoek. Veel medewerkers geven daarvoor een krappe 5.

Ook blijkt uit het onderzoek dat veel medewerkers er niet in slagen hun werk binnen de contracturen te doen. Meer dan de helft werkt structureel over. En waar ze wel blij zijn met hun directe supervisors en collega’s – ze hebben het gevoel dat ze op hun collega’s kunnen vertrouwen – voelen ze vanuit de RUG als geheel weinig waardering.

Ongewenst gedrag

Medewerkers rapporteren verder meer ongewenst gedrag. Waar twee jaar geleden 12 procent daar melding van maakte, is dat nu gestegen naar 16 procent.

Er is dan minder vaak sprake van verbaal misbruik (nu 43,8 procent, tegen vorig jaar 52,8 procent) of seksueel misbruik (nu 5,8 procent, tegen twee jaar geleden 6,8 procent). Maar pesten (van 23,6 procent naar 26 procent) en discriminatie worden vaker gerapporteerd (van 22,7 naar 28,1 procent). Dat is hoger dan de benchmark Nederlandse universiteiten.

Vragen over werk

Ruim 60 procent van de medewerkers vulde dit jaar het onderzoek in, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Effectory. De tevredenheid van medewerkers aan de RUG werd gepeild aan de hand van vragen over hun werk, de universiteit en de werksfeer.

Na de uitkomsten uit 2018 is de RUG aan de slag gegaan met plannen om de werkdruk te verminderen en sociale veiligheid te vergroten. Toch zijn de resultaten uit 2019 nagenoeg hetzelfde als die uit 2018. Het grootste deel van de medewerkers geeft ook aan het gevoel te hebben dat er niet veel is veranderd. ‘We zitten op de goede weg, maar we zijn er nog niet’, zegt voorzitter Jouke de Vries van het college van bestuur.

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in