Nieuwe single van Sprokkelhout

In de UK podcast uTunes vind je elke week een nieuw nummer van een band. Deze week de nieuwe single ‘In Pursuit’ van de jonge Groningse band Sprokkelhout.

Waardeloze bandnaam

Met z’n vijven zijn ze Sprokkelhout. Kalle, Niels, Tristan, Olaf en Tjesse. Ze zitten op Minerva, de havo en studeren wiskunde en kunstmatige intelligentie aan de RUG. Ze kennen elkaar van de middelbare school en begonnen in 2010 voor de lol en om te ouwehoeren een bandje. Met de naam Sprokkelhout.

Wie die naam heeft verzonnen, weten ze al niet meer. Wel dat het eigenlijk een waardeloze bandnaam is. Het dekt de lading niet echt meer. In het begin maakten ze nog instrumentale muziek waarbij ze het leuk vonden om het zichzelf zo moeilijk mogelijk te maken. Voor de lol. sprkkelhout

Een beetje vreemd

In 2011 wonnen ze, heel verrassend, de Kunstbende in Groningen. Het was pas hun tweede optreden. Ze werden ineens wat serieuzer. In de zomer van dat jaar gingen ze met z’n allen naar Sziget en zagen daar voor het eerst de Belgische band DEUS. Die maakte indruk .

‘Het is knap wat ze doen. Ze maken niet de meest toegankelijke muziek en toch hebben ze een groot publiek. Net als De Staat. Die op Noorderslag speelden. Het is een beetje vreemde muziek. Machinaal, met gekke ritmes. En toch staat de zaal vol.  Zoiets willen wij ook wel.’ sprokkelhout

Staafmixer

De muziek van Sprokkelhout mag ook niet te netjes zijn. Ze willen mooie liedjes maken maar er moet wel altijd iets geks in zitten. Als ze een liedje af hebben en ze vinden het nog te mooi dan gaan ze op zoek naar iets wat het een beetje ranzig kan maken. ‘Toen deze single af was vonden we hem ook nog iets te clean. Toen besloten we we dus nog iets met een staafmixer en wat distortion te doen. Dat hoor je dus op het einde van het nummer.’

Teksten plakken

In het begin maakten ze dus alleen instrumentale nummers. Nu wordt er ook gezongen. Door Tjesse. ‘Ik ben maar gaan zingen. Ik kon het niet echt. Nu nog steeds niet eigenlijk.’ De teksten zijn niet alleen van hem. De tekst van de single In Pursuit is van hem en van Kalle, de gitarist.

Kalle schreef een tekst over de gevolgen van het wegvallen van de verzuiling. Hoe mensen geen houvast meer kunnen vinden en het dan maar gaan zoeken in beroemdheden. Geen God maar Justin Bieber. Bij wijze van spreken. Dit stuk tekst paste volgens de band mooi in het rustige deel van het nummer. Het stuk tekst van Tjesse werd in het snellere gedeelte van het nummer geplakt. ‘Mijn tekst was kort en snel en paste goed qua klank en ritme’.

Lekker nummer

‘In Pursuit’ is een lekker nummer. En die staafmixer op het eind? Ach, zo ranzig is het geluid niet. Het lijkt eigenlijk best wel op een gitaar. Het past wel bij de opbouw van het nummer. En dat Tjesse niet kan zingen? Niks van waar. Het klinkt naar meer deze single. Meer mooie liedjes met een vreemde bite. Hopelijk lukt het ze een album uit te brengen dit jaar.

Wil je de band een keer live zien? Dat kan want vrijdag 7 februari staat de band op het Preipop Festival in Cleopatra.

 

website Sprokkelhout

Facebook Sprokkelhout

 

De UK zoekt elke week een nieuwe frisse, bekende of onbekende muzikant of band voor de podcast. Bij voorkeur uit Groningen maar bands uit de rest van Nederland mogen ook meedoen.Wil jij ook in onze podcast en zo je muziek extra exposure geven? Stuur een mail naar Merel.

Luister ook naar onze vorige afleveringen:

 

29-01-2014