Nieuw: proefschrift op een USB-stick

Een proefschrift verspreiden op een USB-stick. Wat is daar nieuw aan? Alles, zegt promovendus biologie Berber de Jong (31). Ze is aan de bètafaculteit de eerste die haar proefschrift laat drukken én digitaal verspreid.

Een proefschrift op een USB-stick. Dat is heus niet nieuw.

‘Jawel hoor. Normaal wordt er een boekje uitgegeven dat je geeft aan je vrienden, je collega’s en je begeleiders. Dat doe ik ook, 125 stuks– sommige oudere hoogleraren willen graag nog een gedrukt exemplaar – maar ik heb ook honderd ‘exemplaren’ op een stick verspreid.’

Waarom?

‘Veel mensen krijgen zo’n boekje, maar lang niet iedereen leest het. Het leek me praktischer om het ook digitaal te versturen.’

Hoe kwam je op het idee?

‘Als aio’s onderling hebben we het er wel over gehad, maar niemand deed het. Bijna alles gaat tegenwoordig digitaal. Ik vond dat mijn proefschrift ook best op deze manier verzonden kon worden. Bij het promotiebureau deden ze in eerste instantie trouwens wel wat moeilijk – ik zou drukkosten wel vergoed krijgen, maar de aanschaf van sticks niet – maar toen ik langs kwam en het uitlegde waren ze heel positief.’

En die USB-sticks heb je allemaal zelf gevuld met je proefschrift?

‘Ja. Dat kostte me wel een hele middag. Maar ik geef niet alleen een USB-stick. Ik heb de sticks verpakt in een doosje, met op de voorkant van het doosje een sticker met de omslag van mijn proefschrift. In het doosje zit ook een uitnodiging voor m’n promotie, 22 november. Die doosjes heb ik, stuk voor stuk, allemaal zelf beplakt. Het beplakken duurde avonden, mijn paranimfen waren toen net het land even uit.’

Schermafbeelding 2013-11-05 om 11.35.37

Nogal veel moeite, terwijl je het ook kan laten drukken…

‘Ja. Maar de reacties op de USB-stick waren heel positief. Iemand die mijn proefschrift op een stick kreeg, heeft een hele avond zitten nadenken over wat handiger is of prettiger. Hij kwam er niet uit. Helaas kon ik niet alles digitaal verspreiden, want er zijn ook regels.’

Regels?

‘Ja, in de bibliotheek moeten twee exemplaren komen te staan en tijdens m’n promotie hebben mensen ook een hardcopy versie nodig. Ik heb serieus nog de proefschrift-app overwogen, een app die je proefschrift interactief maakt. Maar dat heb ik laten varen. Anders was het voor veel mensen wel heel shocking geweest.’

05-11-2013