Mysterieuze inbraak op campus Universiteit Twente

Mysterieuze inbraak op campus Universiteit Twente

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Universiteit Twente is stomverbaasd over mysterieuze inbraak.
Samengesteld door Rob Siebelink
16 januari om 13:21 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
januari 16 at 13:21 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Huisbazen in Maastricht slapen op straat

Een aantal huisbazen heeft deze week gekampeerd bij het stadskantoor in Maastricht. Ze wilden een vergunning om hun huis op te delen, meldt de NOS. De gemeente Maastricht geeft daarvoor een keer per jaar een beperkt aantal vergunningen uit en de huisbazen hopen zo als eerste in aanmerking te komen.

De kamernood in Maastricht is groot. Zo’n 60 procent van de 18.000 studenten aan de Universiteit Maastricht komt uit het buitenland, maar het aantal studentenkamers blijft ver achter bij de vraag.

Dat komt onder meer omdat de gemeenteraad in 2017 besloot dat de woonwijken rond de binnenstad voor maximaal 20 procent uit studentenkamers mogen bestaan. In de buitenwijken van Maastricht geldt sinds die tijd een maximum van 10 procent aan studentenkamers.

Erasmus biedt excuses aan voor heksenjacht

Het bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam biedt toch excuses aan voor het onderzoeken van de e-mailboxen van medewerkers, bericht het universiteitsblad Erasmus Magazine.

Het bestuur van de universiteit sprak eerder nog van een juiste en logische keuze, maar heeft nu toch spijt.  ‘Het was niet de beste actie die genomen kon worden’, zegt het CvB nu. ‘Als onbedoeld gevolg zijn leden van onze academische gemeenschap gekwetst.’

In oktober liet Erasmus in opdracht van het CvB een recherchebureau de mailbakken van 22 medewerkers controleren. Het bestuur vermoedde dat een van de hen had gelekt naar NRC Handelsblad over vermeend plagiaat in de toespraken en het proefschrift van oud-rector Dymph van den Boom en hoopte zo de bron te achterhalen.

De zoekactie leidde tot niks, maar leverde de universiteit wel een storm aan kritiek op. Erasmus Magazine sprak van een heksenjacht en nam uit veiligheidsoverwegingen een nieuw en beveiligd e-mailadres.

Mysterieuze inbraak op Universiteit Twente

Bij de Universiteit Twente snappen ze er niks van. Afgelopen weekend werd op drie plekken ingebroken op de campus, maar er werd niets gestolen. Wel hadden de inbrekers computers uit elkaar gehaald. Waarom? Bij de UT weten ze het niet.

Hoofd beveiliging Benno Kiers begrijpt er niets van, zegt hij in dagblad Tubantia. ‘Normaal gesproken willen inbrekers snel geld verdienen en nemen ze apparatuur mee, maar nu zijn alleen de computers opengeschroefd’.

UT heeft geen idee of het om een of meerdere daders gaat. ‘Maar de gebouwen liggen best ver uit elkaar. Het was dus echt een grootschalige actie.’

Er is aangifte gedaan. De universiteit is in samenwerking met de politie, de recherche en ICT-dienst LISA een grootschalig onderzoek gestart. Mogelijk is geprobeerd om de computers te hacken.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties