Michel Vols toegetreden tot De Jonge Akademie

5 vragen aan

Michel Vols toegetreden tot De Jonge Akademie

RUG-hoogleraar Michel Vols is toegetreden tot de prestigieuze De Jonge Akademie. De hoogleraar openbare-orderecht is ontzettend trots op de uitverkiezing.
9 december om 10:22 uur.
Laatst gewijzigd op 9 december 2020
om 14:02 uur.
december 9 at 10:22 AM.
Last modified on december 9, 2020
at 14:02 PM.
Avatar photo

Door Thijs Fens

9 december om 10:22 uur.
Laatst gewijzigd op 9 december 2020
om 14:02 uur.
Avatar photo

By Thijs Fens

december 9 at 10:22 AM.
Last modified on december 9, 2020
at 14:02 PM.

Gefeliciteerd! Kun je uitleggen wat de Jonge Akademie is?

‘Bedankt! De Jonge Akademie is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is een club met vijftig Nederlandse wetenschappers die minder dat tien jaar geleden gepromoveerd zijn. Het zijn wetenschappers uit tal van disciplines: sterrenkundigen, chemici en juristen, zoals ik.

De Jonge Akademie probeert de wetenschap bekend te maken onder niet-wetenschappers. Onder een groot publiek dus, bijvoorbeeld onder studenten. Deze wetenschappers worden gezien als talentvol; mensen die iets bijzonders hebben gedaan.’

Dan is de volgende vraag: Wat heb jij gedaan om tot de Jonge Akademie te mogen toetreden?

‘Dat is natuurlijk lastig om te zeggen over mezelf. Ik heb uiteraard wel een idee, want ik heb er wel gesprekken over gevoerd. Wat ze denk ik erg interessant vinden, is dat ik veel gewerkt heb met veel verschillende groepen mensen. Ik doe onderzoek naar de handhaving van de openbare orde. Ik richt me op de marge van de maatschappij. Op plekken waar het niet zo lekker loopt.

Denk aan prostitutie, drugshandel en mijn nieuwste onderzoek over mensen die uit hun huis worden gezet vanwege bijvoorbeeld overlast of een huurachterstand. Ik zit niet in een ivoren toren, ik denk dat ze dat interessant vinden. Daarnaast werk ik ook vaak samen met andere disciplines, wat ook gewaardeerd wordt.’

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je mocht toetreden tot De Jonge Akademie?

‘Ik vond het al een hele eer om überhaupt voorgedragen te worden. Ik werd gepolst door onze rector Cisca Wijmenga of ik er interesse en tijd voor had. Dat had ik. De kans dat je wordt gekozen, is niet groot; het is absoluut geen gelopen race wanneer je wordt voorgedragen. Het zijn stuk voor stuk namelijk heel goede kandidaten.

Ja, en toen kreeg ik een brief van het KNAW-bestuur met daarin de mededeling dat ik was toegelaten. Een ontzettend mooi moment. Die brief kreeg ik al een paar weken geleden, dus ik moest nog even m’n mond houden. Het is echt een kroon op m’n werk. Ik heb toen wel een flesje wijn opengetrokken.’

Wat betekent het voor een wetenschapper om bij De Jonge Akademie te zitten?

‘Het allerbelangrijkste is dat je mag gaan samenwerken met heel veel slimme, leuke mensen uit allerlei disciplines. Die samenwerking biedt enorm veel kansen om mijn onderzoek vanuit andere invalshoeken te bekijken. Ik kan nu nog meer interdisciplinair onderzoek doen. En het geeft me ook de mogelijkheid om de wetenschap in probleemwijken nog meer onder de aandacht te brengen. Daarnaast is het natuurlijk ook een eervolle benoeming.’

Hoe ziet de toekomst er nu uit?

‘Poeh, dat weet ik nog niet. Ik heb een ontzettend druk jaar gehad, met onder meer mijn onderzoek naar huisuitzettingen. En nu komt De Jonge Akademie er ook bij. Ik ga kijken hoe het me allemaal bevalt. Ik ben heel benieuwd naar het komende jaar.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties