Advertentie

Meer training voor PhD-supervisors

Meer training voor PhD-supervisors

De RUG gaat meer trainingen aanbieden voor het begeleiden van promovendi. Als het aanbod eenmaal groot genoeg is, worden de cursussen mogelijk verplicht.
19 maart om 9:50 uur.
Laatst gewijzigd op 19 maart 2021
om 9:51 uur.
maart 19 at 9:50 AM.
Last modified on maart 19, 2021
at 9:51 AM.

Door Christien Boomsma

19 maart om 9:50 uur.
Laatst gewijzigd op 19 maart 2021
om 9:51 uur.

By Christien Boomsma

maart 19 at 9:50 AM.
Last modified on maart 19, 2021
at 9:51 AM.

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur
Volledig bio

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur
Full bio

Op dit moment worden alleen beginnende supervisors getraind in het begeleiden van studenten. Ook is het aantal trainingen beperkt tot ongeveer veertig per jaar. Maar dat pakket wordt de komende maanden uitgebreid met intervisiesessies en workshops voor meer ervaren begeleiders.

‘We willen naar een situatie waarin iedereen die begint met begeleiden een cursus kan volgen’, zegt dean of Graduate Studies Petra Rudolf.

Culturele verschillen

Het is de bedoeling om culturele verschillen en inzichten van ‘Erkennen en waarderen’ – het project dat iets probeert te doen aan de prestatiedruk in de wetenschap – mee te nemen in een ‘nieuwe manier van begeleiden’.

Ook komt er een digitale versie van de cursus voor beginnende begeleiders. ‘Nu zijn er begeleiders, bijvoorbeeld bij de medische faculteit, die geen twee of vier dagen achter elkaar kunnen vrijmaken’, aldus Rudolf. ‘En dan kan je er ook over nadenken om cursussen verplicht te maken. Maar eerst moet dat aanbod er staan.’

De online cursus moet uiterlijk begin volgend jaar beschikbaar zijn.

Academische ethiek

UKrant publiceerde onlangs een drieluik over de moeilijke situatie waarin veel promovendi zich bevinden. In een aanzienlijk aantal gevallen hebben ze een supervisor die hen maar niet met rust laat, hen vernedert of een loopje neemt met academische ethiek.

In zulke gevallen, adviseert de RUG, moet de promovendus hulp inschakelen. Maar PhD’ers houden zich vaak stil en als iemand er wel iets van zegt, levert dat lang niet altijd het gewenste resultaat op, zo bleek uit de verhalenserie.

 

English

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

English