Mark uit Adorp begeleidt Rutte bij VN

‘Mark’, antwoordt hij wanneer Mark Rutte de RUG-student uit het Groningse Adorp naar zijn naam vraagt. Voor de minister-president een gunstige naam: ‘Makkelijk te onthouden!’

De 23-jarige Mark Danhof had de laatste week van september een belangrijke taak. Hij begeleidde de premier bij zijn vierdaagse bezoek aan de Verenigde Naties (VN) in New York. ’s Ochtends vroeg haalde hij hem op bij zijn hotel en ’s avonds zette hij hem er weer af. Tussentijds leidde hij de premier door een onoverzichtelijk gangenstelsel, van de ene conferentiezaal naar de andere. De Groninger kent het VN-gebouw op zijn duimpje.

Zware delegatie

Danhof studeert internationale betrekkingen in Groningen, maar sinds augustus loopt hij stage in New York bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de VN. Hij houdt zich voornamelijk bezig met ontwapening en internationale veiligheid.

‘Hij kan ook heel goed de knop omzetten’
Maar deze week stond voor Danhof en zijn negen medestagiairs – van wie er nóg vier aan de RUG studeren of hebben gestudeerd – in het teken van het bezoek van een zware Nederlandse delegatie. Rutte bracht minister Koenders (Buitenlandse Zaken), minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) met zich mee. Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima voegden zich bij het gezelschap.

Rutte sprak tijdens zijn bezoek over de zeventien nieuwe ontwikkelingsdoelen die de millenniumdoelen op moeten volgen. Ook deed hij zijn zegje over gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Maar zijn bezoek had ook nog een ander doel. Nederland hoopt verkozen te worden voor een tijdelijke zetel in de veiligheidsraad en moet dus een goede indruk maken bij andere landen. Dat zou de zwaarte van de delegatie wel eens kunnen verklaren.

Energieke premier

Danhof mocht het allemaal van dichtbij meemaken. ‘Het is een hele geheime wereld. En dan krijg je de kans om met de minister-president mee te lopen!’ Hij is erg onder de indruk van de energieke premier. ‘Hij is altijd vrolijk en positief. Maar hij kan ook heel goed de knop omzetten als het weer serieus moet.’

De stage in New York is voor Danhof een kans om te kijken welke kant hij op wil. Daar heeft hij het tijdens een van de vele wandelingen – ‘hij wil altijd alles lopen’ – ook met Rutte over gehad. Diplomaat worden, of ambassadeur. Dat weet Danhof nog niet. Hij heeft er in elk geval wel een goede connectie bij.

Mark Danhof (in het midden achter de rechterarm van de dame met fototoestel) heeft heel wat kilometers te voet afgelegd met  premier Mark Rutte (uiterst rechts).
Mark Danhof (in het midden achter de rechterarm van de dame op de voorgrond) heeft heel wat kilometers te voet afgelegd met premier Mark Rutte (uiterst rechts).
08-10-2015