• Laura

  Karma

  Nog niet zo heel lang geleden vond ik het complete quatsch, maar nu geloof ik er heilig in: karma. Zó heilig zelfs dat ik geen kans onbenut laat mijn verse overtuiging te prediken.

  Het ironische is dat ik hierbij precies dezelfde argumenten gebruik die ik voorheen afdeed als klinkklare kul. ‘Het werkt pas als je erin gelooft’ is een opmerking  die ongelovigen als drogreden zullen bestempelen. Wat in hun geval natuurlijk terecht is. Want het werkt pas als je erin gelooft. Immers.

  ‘Toeval bestaat niet’ is natuurlijk nog steeds nonsens, maar het is mij wel gebleken dat sommige dingen écht geen toeval kunnen zijn. De hints van het bestaan van karma stapelden zich op. En sinds ik erin geloof, gaat het me werkelijk voor de wind. Ik val van het ene welkome mazzeltje in het andere, waardoor zelfs mijn meest skeptische vrienden langzaamaan overstag gaan.

  De mazzeltjes worden steeds groter, alsof ze recht evenredig gerelateerd zijn aan mijn geloofsuitdraging. Van priming is al lang geen sprake meer,  de bewijzen zijn té obvious. Een greep: vorige week bevond ik me op Lockdown Festival, dankzij vrijkaarten van een vriend (karma immers). Ik zou bier halen van de pot, die in mijn kontzak was gepropt. Op één van de Dixies aan de andere kant van het terrein haalde ik mijn kontzak leeg. Een buideltje wiet was het resultaat. Mijn baalmoment was van korte duur, want op dat moment vond ik een briefje van vijftig op de grond. Oh beter.

  Voorbeeld twee: twee weken geleden belde ik vlak voor het slapen gaan met mijn moeder. Ik verzuchtte dat ik toe was aan een leuk baantje. De volgende ochtend werd me een jaarcontract aangeboden uit totaal onverwachte hoek.

  Maar karma straft ook: de laatste keer dat ik moedwillig loog, werd vrijwel meteen mijn geliefde spijkerblouse gestolen met daarin een vol pakje peuken. Als goedmaker ben ik gelijk gestopt met roken. De blouse is inmiddels teruggevonden. De peuken zaten er niet meer in. Opgerookt door iemand die ondertussen ongetwijfeld een flinke lading pech te verduren heeft gehad.

   

  Laura Louwes studeert English language and culture

  Foto Reyer Boxem