• Wendy

  George

  Daar zat hij dan, tussen de verhuisdozen. In één van die dozen zat zijn paspoort, dat hij nodig had wilde hij volgende week kunnen vertrekken naar zon, zee en strand. En dan was er morgen ook nog dat een tentamen. Zuchtend boog George zijn hoofd. Maar dat paspoort zou zichzelf niet vinden, dus trok hij de dichtstbijzijnde doos open.

  Verrek, een doos vol oude tentamens! Een snelle check op het internet liet hem zien dat er geen tentamen bestond met dezelfde datum. En dus ging George met een probleem minder naar bed die avond.

  Zo stel ik het me voor. Midden in een verhuizing en met je hoofd bij een vakantie, dat is het excuus dat George Welling had om zijn leerlingen een oud tentamen voor te leggen dat online, inclusief antwoorden, te vinden was. En begrijp me niet verkeerd George, dat zorgt ook voor een berg stress.

  Maar in september, toen alle vakken in het collegejaar ingedeeld waren, wist je al dat je les moest geven in het tweede kwartaal. En net zoals voorgaande jaren zou het vak eindigen met een tentamen komen, niks nieuws onder de zon. Waarschijnlijk heb je in het eerste uur van het college een outline van de aankomende weken gegeven en verteld wanneer het tentamen was.

  En toen was het ineens zover. Tentamenweek en nog geen tentamen. Na wat zoeken vond je ergens een oud tentamen op een stapel en dacht: Andere docenten doen het ook, ik heb het al eens eerder oude vragen gebruikt voor een nieuw tentamen. Waarom niet een heel tentamen opnieuw gebruiken?’

  Studenten mogen de tentamens toch niet meenemen, dus niemand die weet dat het een oud tentamen is.

  En je lijkt er ook nog mee weg te komen. Ik wacht al twee weken op wat je straf is, maar het blijft stil. Je betuigde je spijt in het artikel en je vond het kloten, maar het ziet er naar uit dat er geen consequenties aan je acties verbonden zijn. Geen publieke tik op de vingers, niemand van het bestuur die je acties afkeurt. In ieder geval niet in het openbaar.

  En nu?

  Er is een kans dat het tentamen geldig verklaard wordt. Want je hebt gelijk, je bent echt niet de enige die tentamenvragen hergebruikt. Maar jij tilt het naar een heel nieuw niveau, een compleet tentamen hergebruiken. Daar dromen de andere docenten al jaren van, maar niemand durfden het te doen.

  Je bent nu waarschijnlijk een held onder de docenten, een pionier. Klapten de andere docenten toen je de vergadering binnen kwam, was er taart voor je in de koffiepauze en werd je gehigh-fived in de gang?

  Er is een kans dat het tentamen ongeldig verklaard wordt. Dan worden al je studenten de dupe van je laksheid. Dan moet je echt aan de bak, veertig vragen bedenken voor het tentamen, veertig voor de herkansing.

  Ik hoop dat je hebt genoten van je vakantie, want voorlopig heb je geen tijd om een nieuwe trip te plannen.

  Wendy Docters werkt als oio bij het KVI-Cart

  Foto Reyer Boxem