• Alain

  Frisse Fruitdrank

  Eindelijk heb ik mijn meest verstokte Frisse Fruitdrankvrienden aan de wijn.

  Bij een lekker etentje werd mij vaak zo’n B-merk Dubbel Fris voorgezet. Prima te drinken, maar geen orgasme voor de mond. Laat staan dat het de maaltijd tot grotere hoogte brengt.

  Als die fris-en-fruitige types al wijn schenken, dan zijn het ondefinieerbare brouwsels. Alsof je maagzuur slurpt. Perfect te gebruiken als handdesinfectans en om bruine randen in de wc en haren in het putje op te lossen. Ook goed voor de paracetamolverkoop: koppijn gegarandeerd.

  Er zijn twee oplossingen om zo’n dinerdomper te voorkomen. Twee vriendinnen van mij passen de ‘een-kijkje-in-de-keukenmethode’ toe. Met onopvallende tred stappen ze de keuken binnen en terwijl de ene de chef afleidt, probeert de andere de fles te spotten. Categorie Kaapse Pracht en andere schoonmaakazijn? Dan drinken ze niet onder het mom van ‘tentamen morgen’ of ‘ik voel een lichte migraine opkomen’.

  Zelf geef ik de voorkeur aan indoctrinerende educatie. Vaak hoor ik ‘ik weet niks van wijn, ik heb maar wat met een sexy etiket gepakt’. Dat is te merken, denk ik dan: sexy, weinig inhoud. Daarom ga ik, onder het mom van gezelligheid, vaak mee boodschappen doen om spontaan tegen een lekkere volle wijn aan te lopen. Rood natuurlijk (sommige vrouwen krijg je eerder in bed dan aan de rode wijn, maar dat terzijde).

  Ik schal de loftrompet en deel ondertussen een paar vileine steken uit aan waterige wijntjes elders in het schap (denk aan de Beaujolais primeur of een discutabele Zweigelt). Tijdens het eten, prijs ik onze keuze nog eens. Quelle surprise, bij het volgende etentje wordt dezelfde goede wijn geserveerd.

  Ik geef het toe: eigenlijk weet ik weinig van wijn. Ik kies gewoon prijswinnaars. Zo’n omfietswijn, want een goed gekozen wijn kan een (dubbel)frisse fruitdrank zijn.

   

  Alain Dekker is 5e jaars klinisch moleculaire neurowetenschappen.

  Foto Reyer Boxem