• Studentenpeiling

  En toch gaan ze wel naar de stembus

  Het is de allerlaatste dag waarop RUG-studenten en personeelsleden een stem kunnen uitbrengen voor hun vertegenwoordiging in de universiteits- en faculteitsraden. Jammer  dat ruim de helft van de studenten niet weet wat de universiteitsraad is.

  ‘U-raad? Wat is dat?’

  In een peiling van de UK onder honderd studenten gaven 54 van de ondervraagden aan dat ze geen idee hadden wat de universiteitsraad eigenlijk is. Niettemin gaat 66 procent, tweederde dus, toch stemmen.

  Zelfs onder de studenten die aangaven dat ze het wel wisten, bleek de vraag ‘Wat doe de u-raad volgens jou?’ nog niet zo gemakkelijk. ‘Opkomen voor het belang van de student’, zeggen de meeste ondervraagden. Of ‘belangen van de studenten verdedigen.’ Anderen houden het op ‘studenten helpen’, ‘it is important’, of  ‘het prettig maken voor studenten’. Maar ook antwoorden als ‘ eigenlijk geen idee’ of ‘tentamens beoordelen’ kwamen voor.

  Meer dan de helft kent de u-raad niet. Toch gaat 66 % stemmen.

  Toch geloven studenten wel dat het belangrijk is dat studenten aanwezig zijn in universiteits- of faculteitsraad:  29 van de honderd studenten noemen vertegenwoordiging in de u-raad ‘heel belangrijk’, 27  studenten vinden dat ook van de f-raad. Respectievelijk 25 en 30 studenten zeggen het ‘belangrijk’ te vinden. Maar drie studenten geven aan dat ze het totaal niet van belang vinden dat studenten in de universiteitsraad zitten.

  Van de invloed van studenten in de u-raad zijn ze minder onder de indruk; 29 studenten vinden dat de invloed heel groot tot groot is. Meer dan de helft (54)  kiest voor de middenmoot. ‘Gemiddeld.’

  Het campagnewerk van de studentenpartijen is trouwens niet voor niets. 29 van de honderd studenten bekijken de programma’s, zeven laten zich overhalen op straat. Een kwart van de ondervraagden stemt op een bekende, vier op een studiegenoot. En dan zijn er nog degenen die zich op geheel eigen wijze laten overhalen. ‘Ik ga gewoon voor de partij met de mooiste gadgets.’