Lege kamers kosten RUG ruim 8 ton meer dan gepland
Lege kamers kosten RUG ruim 8 ton meer dan gepland
Het bedrag dat de RUG dit jaar aan leegstandskosten betaalt – een miljoen – valt in vergelijking met vorig jaar wel lager uit, zegt woordvoerder Jorien Bakker. ‘Vorig jaar was het nog ruim 1,1 miljoen, maar onze prognose voor dit jaar was natuurlijk dat we ongeveer 2,5 ton aan de garantstelling zouden betalen.’
Kamernood beperken
Om de kamernood onder internationals te beperken, reserveert de RUG jaarlijks kamers bij SSH. De RUG baseert haar reserveringen op de prognose van studentenaantallen en staat financieel garant als kamers niet verhuurd worden, of als studenten vroegtijdig vertrekken.
Studenten konden tot vorig jaar een contract afsluiten dat half augustus begon en begin juli van jaar daarop afliep. De RUG betaalde voor de anderhalve maand dat de kamer niet werd verhuurd. Dat kostte de universiteit jaarlijks grofweg 1,1 miljoen euro.
Begin dit jaar trok de RUG haar contractperiode gelijk met die van de Hanzehogeschool: van begin augustus tot eind juli. Door die wijziging zou de RUG 840.000 euro aan leegstandskosten besparen. Tot het coronavirus dat scenario op zijn kop zette.
Vroegtijdig vertrek
Omdat studies door corona grotendeels online plaatsvinden, zijn internationals meer dan in andere jaren vroegtijdig uit Nederland vertrokken. ‘Als je de studie vanuit huis kunt voortzetten, maakt het nu niet uit of je in Rome woont, of Groningen’, zegt Bakker. Ook zijn er minder internationale eerstejaarsstudenten naar Groningen verhuisd, waardoor nu nog zo’n 75 kamers bij SSH leegstaan.
De RUG hoopt volgend jaar wel te besparen. ‘De contractperiode blijft hetzelfde als die van de Hanze’, zegt Bakker. Als de prognose voor studentenaantallen lager uitvalt, bespreekt de RUG dat opnieuw met SSH om het aantal reserveringen daar ook op aan te passen.