Laura zoekt seks, alcohol en drugs

Seks, alcohol en drugs. Volgens de KEI zul je tijdens je studententijd al deze verleidingen tegenkomen. Maar hoe kun je hier verantwoord mee omgaan?

Ik bekijk de site van de KEI. Onder het mom van ‘Love, Lust & Lounge’ is het vrijdagmiddag tijd voor bezinning in de Pathé. Je kan er tips krijgen van een flirtcoach, een presentator van Spuiten&Slikken host een talkshow en er zijn lezingen. Zo kan je in zaal 5 na een lezing over alcohol blijven zitten voor een demonstratie alcoholvrije cocktails shaken. Ik besluit zaal 5 te mijden. M’n hoofd staat niet zo naar de discussie of geklotst suikerwater een gezond alternatief vormt voor een bel zalige Rioja op kamertemperatuur.

Onderuitgezakte KEI-papa’s

Bij binnenkomst in de lobby van Pathé krijg ik naast het programma ook een alles behalve hipster knalroze rubberen polsbandje in mijn hand gedrukt. ‘TAME YOUR TEMPTATIONS’ en ‘DARE 2B AWARE’ staat erop. Wat me een kuisheidsarmband voor infantiele godvrezende meisjes leek, blijkt na enige research online gewoon te horen bij de KEI-campagne ‘Dare to be aware’. Ter info: deze campagne gaat al een paar KEI’s mee en heeft dit jaar vijf subthema’s, waaronder ‘Bikes in Groningen’.

Ik spot twee onderuitgezakte KEI-papa’s. ‘Op twee na zijn al onze kindjes afgehaakt. Bovendien hebben we deze week amper gedronken’, verklaren ze hun beugels bier.

Nog in bed

Op de tweede verdieping tref ik de stand van de GGD. Bij het tafeltje drie lieve vrouwen van middelbare leeftijd, bewapend met magazijnrestanten van de afdeling Voorlichting. Veel aanloop hebben ze nog niet. ‘Ze zullen nog in bed liggen’, aldus de liefste van het stel. Het nadert drieën. Ze voorziet me van een BOB-sleutelhanger, foldertjes over alcohol en drugs, een GGD-sleutelhanger met als enig nut een lampje en een appel.

‘Wat leuk bedacht’, denk ik bij het zien van de appel. Dit is natuurlijk een referentie naar de verboden vrucht uit het Hof van Eden, uit de boom van de kennis van goed en kwaad!

Maar dat is niet zo. ‘Op een gegeven moment krijgen ze honger en appels zijn gezond.’

Nader bekeken blijkt de appel een presentje van DUO. Erop prijkt een speciaal voor de gelegenheid gefabriceerd appelstickertje met de tekst: ‘Studeer verstandig’ – Dienst Uitvoering Onderwijs.

Spuiten en slikken

In een volle zaal 1 sorteert de talkshow met Spuiten&Slikken-host Jan Versteegh meer succes dan miljoenen appels en polsbandjes kunnen bereiken. Men neme een autoriteit, een ex-verslaafde, een flirtcoach en een bekende hunk. Laat die schokkende feiten en persoonlijke ervaringen delen, betrek de zaal erbij en serveer dit met een portie humor. Een half uur later is niemand in de zaal nog nieuwsgierig naar GHB, dat is zeker.

Laura Louwes is columnist bij de UK. Woensdag 3 september verschijnt haar eerste column in het nieuwe jaar.

 

16-08-2014