Schateren over handelsoorlog en Brexit, kan dat?

Zondag is het eerste Standup Economics Festival

Schateren over handelsoorlog en Brexit, kan dat?

Wereldwijde handelsconflicten, de Brexit, pensioenkortingen: economie lijkt vooral zware en complexe kost. Kan dat wat lichter? Jazeker! Zoals zondag, tijdens het allereerste Standup Economics Festival.
Door Giulia Fabrizi
2 oktober om 11:16 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:17 uur.
oktober 2 at 11:16 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:17 PM.

Zondag is de binnenstad van Groningen het decor van de allereerste editie van het Standup Economics Festival, georganiseerd door het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio, economenvakblad ESB en Comedy Central.

Het idee is simpel: laat een aantal cabaretiers losgaan op een actueel economisch onderwerp om dat vervolgens toe te laten lichten door een expert. Zoals Tristan Kohl, universitair docent aan de RUG en expert op het gebied van internationale handel, handelsverdragen en de gevolgen van handelssancties voor de rest van de wereld.

Relativeren

Hij is gekoppeld aan cabaretier Raoul Heertje in de show Zo sloop je de wereldhandel in drie eenvoudige stappen. ‘De onderwerpen waar we het over hebben zijn ontzettend belangrijk en ernstig. De proporties van Brexit en de handelsoorlog van Trump zijn desastreus en onnodig’, zegt Kohl. ‘Hier zijn banen en dus mensenlevens mee gemoeid, maar het lijkt alsof de politieke spelletjes daar niet op letten.’

Kohl begrijpt goed hoe mensen neerslachtig worden van het economische nieuws en is enthousiast over het initiatief om het eens op een luchtigere manier te benaderen. Maar, zegt hij ook, de grappen komen niet van hem. ‘Ik zie het als een kans om te relativeren. Leven we nu in een tijd waarin we gek doen, maar wordt het straks weer normaal? Of is dit het nieuwe normaal?’

Andere kant

Ook RUG-docent Marijke Leliveld ziet zondag als een goede kans om moeilijke onderwerpen eens van een andere kant te benaderen. ‘Ik ben natuurlijk geen econoom, maar zit wel als psycholoog bij bedrijfskunde. Ik kijk naar zaken als: hoe gaan mensen om met geld? En hoe maken ze beslissingen als het om geld gaat?’ In deze opzet kun je het daar eens wat informeler met een “gewoon” publiek over hebben.’

Leliveld is te gast in de panel van de show 17 miljoen sukkels van Anne Neuteboom en is erg benieuwd waar de comédienne mee zal komen. ‘Of economen grappig zijn? Nou, wij kunnen onderling heel erg lachen om een foute grap over analytische technieken, maar dat is omdat we nerds zijn. Ik kan wel altijd goed om mijn eigen grappen lachen. Daar ben ik dan ook vaak genoeg de enige in, vooral thuis met de kinderen. Zondag ben ik er in ieder geval om gedrag te duiden, niet om grappen te maken.’

Kaarten

Behalve Raoul Heertje en Anne Neuteboom staan zondag ook cabaretiers Jörgen Raymann, Tex de Wit en Eveline van Rijswijk op een economisch podium. Zij worden behalve door Kohl en Leliveld ook bijgestaan door RUG-economen Harry Garretsen, Steven Brakman, Dirk Bezemer, Marco Haan en Roelof Salomons.

Ben jij de neerslachtigheid van het economische nieuws ook zat en kun je een verzetje gebruiken? Op de website van het Standup Economics Festival zijn voor een beperkt aantal shows nog kaarten beschikbaar.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties