Koffie op de RUG wordt duurder en lekkerder
Prijs voor kopje van 40 naar 60 eurocent
Koffie op de RUG wordt duurder en lekkerder
De universiteitsraad spreekt deze maand over het voorstel van het facilitair bedrijf van de RUG. Dat hield eerder een enquête over het koffiegebruik op de uni, waaruit blijkt dat er behoefte is aan koffie van betere kwaliteit en dat gebruikers daarvoor ook wel iets meer willen betalen.
Voor personeel blijft de uitgifte van koffie (en thee) gratis. Op locaties waar alleen RUG-medewerkers komen, worden de nieuwe automaten uitgerust zonder paslezer en die staan dan op vrije uitgifte.
Studenten en bezoekers die gebruik maken van de gangmachines gaan 60 eurocent betalen tegen 40 eurocent nu, aldus het voorstel.
RUG-pasje
Dat kan dan niet meer met een RUG-pasje. De nieuwe machines maken het mogelijk om contactloos te betalen met onder meer de bankpas. Daardoor hoeven de pasjes niet telkens opgewaardeerd te worden en dat scheelt een hoop administratieve rompslomp, verwacht de RUG.
Jaarlijks worden zo’n 2,5 miljoen kopjes koffie uit de machines gehaald, waarvan 1,8 miljoen door personeel en ruim 600.000 door studenten en bezoekers.
Duurzamer
Een verhoging naar 60 cent per kopje koffie is marktconform, aldus het facilitair bedrijf: ook op de Hanzehogeschool geldt dit tarief. Bonenkoffie (fairtrade) is bovendien duurzamer, en daarom duurder. Ook dat verklaart de prijsstijging.
Mogelijk dat op een aantal drukke plekken op de universiteit nog wel instantmachines blijven staan, zoals in de tentamenhal. De instantmachines doen er vijftien tot twintig seconden over om een kopje koffie te maken, de bonenmachines hebben drie keer zo lang nodig. Dat kan leiden tot ongewenste ‘filevorming’.