Knock-out op het GNSK

Met een strakke blik loopt Cyrus Mallon tussen het publiek door naar de ring. Zijn coach geeft de bokser nog een laatste peptalk. Dan luidt de bel en begint het gevecht. Voor de uit Amerika afkomstige PhD-student is de voorronde voor het Groot Nederlands Studentenkampioenschap (GNSK) begonnen. Wint hij, dan doet hij volgend weekend mee aan het echte GNSK.

Nog een paar nachtjes slapen en het GNSK barst los. In zeventien sporten zullen zo’n 1600 atleten het tegen elkaar opnemen. De organisatie, die dit jaar in handen ligt van Groningen, heeft boksen gekozen als een van de negen keuzesporten. Omdat er maximaal één partij per dag gevochten mag worden, is besloten om de kwartfinales van het toernooi al in een eerder stadium af te werken. Negen wedstrijden staan op het programma.

Zo kan het dat op zaterdagmiddag een normale sportzaal is omgetoverd in een waar boksgala. Showlicht schijnt op de ring, alle stoeltjes zijn bezet. Een deel door familie en vrienden die hun helden komen aanmoedigen, maar ook een deel door volleyballers, zaalvoetballers en tennissers. Iedereen wil wel een keer meemaken hoe het er nu aan toe gaat bij een bokswedstrijd.

Superfit en aantrekkelijk

‘Hij staat op, wil door, maar de scheidsrechter is onverbiddelijk’
Cyrus Mallon is een van de boksers die zijn afgevaardigd door het Groningse Pugilicé. De vereniging leverde een sterk bidbook in bij de GNSK-organisatie en mocht de plannen uitvoeren. ‘Je ziet dat boksen populairder wordt onder studenten’, vertelt Kelly Goslinga, voorzitster van de commissie die verantwoordelijk is voor het onderdeel boksen. ‘Je moet er superfit voor zijn en het is aantrekkelijk om naar te kijken. De afgelopen twee jaar is onze vereniging gegroeid van vijftig naar nu zo’n 75 leden. Dat heeft ook te maken met het feit dat er met Peter Müllenberg weer een Nederlander naar de Olympische Spelen gaat.’

‘In de blauwe hoek: Cyrus Mallon!’ schreeuwt de omroeper. Hij neemt het op tegen Marten Bloch. In drie rondes van twee minuten maken de sportmannen uit wie de sterkste is. Dit onder toeziend oog van een strenge scheidsrechter, geleverd door de boksbond. Ook al is boksen een vechtsport, er gelden tal van regels om de atleten in bescherming te nemen. Dat wordt voor Mallon pijnlijk duidelijk, als hij een flinke tik krijgt en even naar de grond gaat. Hij staat op, wil door, maar de arbiter is onverbiddelijk: knock-out. Verbaasd kijkt hij naar zijn coach, maar protest heeft geen zin.

Balen

Voor de balende Amerikaan is het toernooi afgelopen. Komend weekend spelen de overgebleven deelnemers in verschillende gewichtsklassen de halve en hele finale. ‘Zaterdag hebben we acht wedstrijden, zondag veertien. Maar misschien schuiven we nog wat. Lichamelijk kun je per dag niet meer dan één partij aan’, vertelt Goslinga.

‘Zoveel belangstelling had ik niet verwacht’, lacht Elise Kroontje van de GNSK-organisatie. ‘De komende week zetten we puntjes op de i. We hopen dat het een supermooi weekend wordt. Ik zie het wel goed komen.’

GNSK: wat feitjes

– Elk jaar verandert het GNSK van speelstad. De organisatie van de 58e editie ligt van 17 tot en met 19 juni in handen van Groningen.

– Naast acht vooraf bepaalde sporten staat er elk jaar ook een aantal keuzesporten op het programma. De editie van 2016 komt uit op een totaal van zeventien sporten, een record.

– Ongeveer 1600 deelnemers zullen van heinde en verre afreizen naar het Zernikecomplex om de strijd aan te gaan.

– Op het veld van The Knickerbockers wordt een heuse camping aangelegd om alle atleten te herbergen.

– Op zaterdagavond is er een groot feest voor deelnemende sporters en vrijwilligers van het evenement.

– Aan het eind van het weekend wordt een eindklassement opgemaakt. De nummer één mag zich een jaar lang ‘Beste studentensportstad van Nederland’ noemen.

13-06-2016