Is de UB vol? Op de faculteiten zijn studieplekken over

Op de faculteiten zijn studieplekken over

De UB zit binnen een paar minuten vol en er staan ’s ochtends rijen voor het Forum. Maar op de faculteiten staan studieplekken leeg. ‘Meestal zijn er plekken over.’
Door Bente van Leeuwen
4 november om 10:15 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 4 at 10:15 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Gemakkelijk is het niet, studieplekken creëren in coronatijd. Gebouwenbeheerders moeten rekening houden met afstandsregels, timeslots, inschrijfsystemen op poten zetten én ervoor zorgen dat mensen elkaar niet in de weg lopen bij de wisseling van de wacht. Maar inmiddels komen er steeds meer decentrale studieplekken beschikbaar bij de faculteiten. ‘Het lijkt er op dat er nu genoeg facultaire studieplekken zijn’, zegt facilitymanager Marleen Iemhoff van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. ‘Meestal zijn er plekken over.’

GMW bouwde onder andere de tijdelijke kantine onder het Nieuwenhuisgebouw in de Grote Rozenstraat om tot studielocatie. Verder zijn er studieplekken beschikbaar in het Gadourekgebouw. Ook de 133 studieplekken in de nieuwbouw van het Heymansgebouw zijn erg populair. Zo zijn er nu in totaal 215 studieplekken. Natuurlijk zijn er wel piekuren, zegt ze, maar dat was ook al zo vóór corona. ‘Dan moet je maar niet met z’n allen tussen tien en twee gaan studeren’, grapt Iemhoff.

Letteren en economie

Ook op andere faculteiten is het aanbod vooralsnog groter dan de vraag. Letteren zette vooral in op herinrichting van de studieplekken die al voor corona beschikbaar waren in het Harmoniegebouw. Dat was al een behoorlijk gedoe, zegt facilitymanager Rein van den Bos. ‘Op dit moment is er een goede match tussen vraag en aanbod. Dat was best een hele organisatie. Maar als er meer vraag zou zijn, dan hebben we het er direct voor over.’

Ook op de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is nog voldoende plek. Daar kun je studeren op de gebruikelijke studieplekken en zijn er een aantal extra ruimtes beschikbaar, zoals computerzalen, die ook al voor corona tijdens tentamenperiodes werden ingezet als studieruimtes. Mocht de vraag toch toenemen, dan zijn er nog mogelijkheden om op te schalen. 

Een duidelijke verklaring is er vooralsnog niet. ‘Misschien weten de studenten nog onvoldoende over de mogelijkheden’, denkt Van den Bos. Er is weliswaar veel informatie op de Student Portal gezet om studenten op de mogelijkheden te wijzen, maar dat is mogelijk niet voldoende.

Linnaeusborg

De Faculty of Science and Engineering signaleerde wel enige krapte. Vandaar dat de faculteit de ‘traditionele’ plekken in de Bernoulliborg heeft uitgebreid met kantine van de Linnaeusborg, elk goed voor dertig plekken. Ook in de Bernoulliborg komen er nog dertig plekken bij. Andrys Weitenberg, huisvestingmanager van FSE: ‘Op dit moment lijkt het voldoende te zijn, maar het is nog niet duidelijk of dat ook in de drukkere perioden zo is.’ 

Verschillende faculteiten werken met uitzonderingsregelingen voor studenten die extra behoefte hebben aan studieplekken. Dat kan zijn omdat ze concentratieproblemen hebben, wifi bij hen thuis ontbreekt, of omdat er sprake is van mentale gezondheidsproblemen.

Bij rechten en letteren kunnen deze studenten zich melden bij de studieadviseur, die dan beoordeelt of ze in aanmerking komen voor een speciale permission card, waarmee je studieplek altijd verzekerd is. Bij FSE zijn dertig studieplekken in de Bernoulliborg gereserveerd voor studenten met een uitzonderingsregeling. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties