Advocaat adviseert: Vecht ‘coronaboete’ aan

Advocaat adviseert: Vecht ‘coronaboete’ aan

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze keer onder meer: Advocaat adviseert studenten om ‘coronaboetes’ tegen samenzijn aan te vechten.
Samengesteld door Rob Siebelink
17 april om 10:51 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 17 at 10:51 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Studenten Delft maken beademingsapparaat

Studenten van de TU Delft zijn er in korte tijd in geslaagd een beademingsapparaat te ontwerpen. De AIRone (AIR is een afkorting van Assist In Respiration, oftewel hulp bij ademhaling) is gemaakt van onderdelen die in Nederland verkrijgbaar zijn. 

De studenten zeggen tegen Omroep West dat het niet de bedoeling is om de bestaande beademingsapparatuur te vervangen. Het coronavirus kan leiden tot ernstige benauwdheid, zo erg dat patiënten aan de beademing moeten worden gelegd.

Het ministerie van Volksgezondheid is van plan vijfhonderd apparaten af te nemen, maar eerst moet AIRone nog worden getest. Ook het Verenigd Koninkrijk zou geïnteresseerd zijn.

Advocaat: ‘Ga tegen die boetes in verzet’

De Amsterdamse advocaat Justin Kötter wil studenten voor nop helpen bij het verzet tegen de boete die zij kregen omdat ze zich niet aan de anderhalve meter afstand hielden. De raadsman noemt de strafbeschikking in het universiteitsblad Ad Valvas ‘een gedrocht’.

Zeventien studenten op de campus Uilenstede werden vorige week beboet door de politie, omdat ze na meerdere aanmaningen zich niet aan de regels hielden. Volgens de studenten hoefden ze dat niet, omdat ze bij elkaar in een huis wonen en daarom als gezin kunnen worden aangemerkt. 

Advocaat Justin Kötter zegt dat studenten de boete niet meteen moeten betalen. ‘Ik zou zeker zeggen: laat er eerst goed naar kijken, want dit is niet het soort boete waar je vanaf bent zodra je hebt betaald. Het gaat om een strafbeschikking waarbij je een aantekening op je strafblad krijgt.’

Batavierenrace gaat digitaal wel door

De 48-ste editie van de Batavierenrace, de studentenestafette die begint in Nijmegen en eindigt in Enschede, is afgelast vanwege de viruscrisis, maar krijgt op 1 en 2 mei wel een digitale variant. De organisatie laat weten dat er al veel animo is voor het alternatief.

Het idee voor de digitale variant is simpel. ‘Deelnemers lopen individueel, en met strikte inachtneming van de RIVM-regels, een etappe van de Batavierenrace’, vertelt Marko Groffen van de organisatie in U-Today, het universiteitsblad van de Universiteit Twente. 

‘Ze doen dit in hun eigen omgeving. We willen geen groepen of mensen die dezelfde route lopen. De lopers houden hun resultaat bij via een hardloopapp zoals Strava.’

Uiteindelijk moet het team gezamenlijk een afstand van 125 kilometer volbrengen. Dat is korter dan de 175 kilometer van de ‘fysieke’ Bata. 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties