‘Internationals bij FSE verjaagd door taaleis ondersteunend personeel’

‘Internationals verjaagd door taaleis bij FSE’

Als er van ondersteunende medewerkers geëist wordt dat ze vloeiend Nederlands spreken, loopt de Faculty of Science and Engineering (FSE) het risico internationaal talent kwijt te raken. Dat stelt faculteitsraadslid Marzia Nuzzolo.
7 juli om 15:08 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juli 7 at 15:08 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Door Yelena Kilina

7 juli om 15:08 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar foto

By Yelena Kilina

juli 7 at 15:08 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Yelena Kilina

International editor Volledig bio International editor Full bio

‘Er zouden meer niet-wetenschappelijke banen moeten zijn voor wie geen Nederlands spreekt’, zegt ze.

Nuzzolo, medewerker onderwijs en onderzoek, vroeg het faculteitsbestuur vorige week tijdens de raadsvergadering om er nog eens over na te denken of dat hoge niveau van taalbeheersing echt noodzakelijk is. ‘Het zou ondersteunend personeel niet in de weg staan om hun werk te doen.’

Volgens haar is de taalbarrière demotiverend en vertrekken sommige wetenschappers – of wijzen ze een baan al op voorhand af – omdat hun partner geen functie kan vinden waarbij ze met Engels toe kunnen. Ook promovendi die stoppen met onderzoek, maar wel bij de RUG willen blijven werken, worstelen hiermee. ‘Het kost tijd om Nederlands te leren en FSE sluit nu veel getalenteerde mensen buiten door al meteen een C1-niveau te eisen.’

Onderwijscoördinator Eva Teuling, die ook in de faculteitsraad zit, steunt Nuzzolo’s oproep. Hoewel FSE veel internationale studenten en wetenschappers telt, zegt ze, ‘is ons ondersteunend personeel weinig divers’. Ze benadrukt wel dat het nog te vroeg is om al Engelstalige vacatures open te stellen. ‘We zijn nu nog bij de eerste stap.’

‘We willen wel dat onze staf ook echt Nederlands leert’, reageerde decaan Jasper Knoester tijdens de vergadering van de faculteitsraad. ‘Dus het moet wel twee kanten op gaan, maar ik denk dat het een terecht punt is.’

English

5 REACTIES

 1. Wat een gezeur! In Amerika eisen ze toch ook, dat medewerkers binnen afzienbare tijd Engels spreken! Het punt van Marzia Nuzzolo is dan ook niet terecht. En dan wordt niet eens gevraagd de andere landstaal van Nederland te leren. Misschien moeten er maar meer Friezen worden aangesteld, zeer divers, en die zijn trots op hun taalvaardigheid!

  • Het gaat om de ingangseis, want alle vacatures bij de Rug verwachten vloeiend Nederlands. Dat is een hele hoge eis, terwijl op vele plaatsen binnen de Rug de voertaal sowieso al Engels is. Waarom dan vanaf het begin zo’n hoge eis?

   Een cursus volgen bij het talencentrum uit eigen zak is tevens een grote kostenpost als je op dit niveau wilt komen. Het zou goed zijn om de eis iets te verlagen tot bijvoorbeeld A2/B1, dat is nog niet vloeiend maar zeker wel genoeg om te begrijpen wat er van je gevraagd wordt. Dan kan natuurlijk daarnaast alsnog wel lessen worden gevolgd om het niveau te verbeteren, maar het niveau zal sowieso significant verbeteren wanneer men ook werkelijk dagelijks van Nederlands gebruik maakt.

   • Het zou helpen, als Nederlanders Nederlands spreken , ook tegenover anderstaligen. Dat is de beste manier om onze taal te leren, maar ik weet nog uit mijn tijd bij de RUG, dat veel collegae liever hun steenkolen-Engels spraken. Een merkwaardige houding, die weinig liefde voor de eigen taal doet vermoeden. Een oud-collega van mij, Engelstalig, gaf bijna vanaf het begin haar colleges in steenkolen-Nederlands. De deal was, dat zij de studenten wiskunde zou leren, als zij haar maar Nederlands zouden leren, door haar ergste fouten te verbeteren! Zij sprak heel snel voortreffelijk Nederlands, en zo verbeterde ze ook mijn Engels, als we buitenlandse gasten op bezoek hadden. De misplaatste nederigheid van de Hollanders is nergens goed voor, ze kunnen wat dat betreft nog iets Ieren van de echte Friezen!
    En natuurlijk moeten die cursussen van het talencentrum door de werkgever worden betaald! Maar het RUG-management is kniezerig, zoals slechts weinig Groningers meer zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in