Integreren met een kroegentocht

Maandag organiseerde een aantal studentenverenigingen een integratieavond om buitenlandse studenten kennis te laten maken met een verborgen sociaal leven. Meer dan honderd studenten deden mee aan het uitverkochte evenement.

De integratieavond was wel even iets anders dan het vergelijkbare evenement in voorgaande jaren, dat steeds een hele week duurde. Maar wat Wieke Stolwijk, vicepresident van studentenvereniging Albertus Magnus betreft, mocht dat de pret niet drukken: ‘Ik vind het fantastisch dat zoveel verschillende studentenorganisaties met zoveel verschillende achtergronden de handen ineenslaan om deze avond te organiseren.’

Kroegentocht

De avond kwam neer op een soort kroegentocht door de stad. Het begon met drankjes en een pubquiz in de Troubadour, waar studenten in groepjes vier vragenrondes moesten doorstaan. Sommige vragen – bijvoorbeeld over tv-series, muziek, aardrijkskunde en Nederlandse cultuur – waren nog best moeilijk.

Bij de Navigators volgde nog een ronde drank en konden de studenten elkaar beter leren kennen tijdens een diner. Ondanks een kortstondige stroomstoring leken de studenten zich te vermaken. De avond ging verder met een Bier Cantus – zingen met een biertje erbij – bij Dizkartes. De muzikale begeleiding vormde een toepasselijke introductie voor een pot karaoke bij Lola. De nacht eindigde met beer pong en nog meer drank bij Albertus.

Barbara Scheider, een 19-jarige studente uit Brazilië, kende het studentenleven alleen maar uit de verhalen van haar Nederlandse vrienden en besloot daarom mee te doen aan de integratieavond. ‘Ik denk dat de kans om het zelf mee te maken heel anders is dan iemand anders erover horen vertellen. Ik heb tot nu toe een fantastische avond.’

barbarasquare
Barbara Schneider

Hoewel ze zich erg heeft vermaakt, betwijfelt ze of ze überhaupt lid zou willen worden van een Nederlandse studentenvereniging. ‘De meerderheid van de leden is Nederlands, dus dan spreken ze waarschijnlijk voortdurend in hun eigen taal. Dan wordt het moeilijk om te integreren. Als er meer mensen waren die Engels spraken, zou ik me waarschijnlijk wel aanmelden’, zegt ze.

Organisatoren

Het organisatiecomité van de integratieavond bestond uit leden van Albertus Magnus, SIB, ESN, AEGEE, SOG, NSG en Dizkartes. Vertegenwoordigers van een aantal van de verenigingen deden mee aan de avond om studenten te informeren over hun standpunten en aankomende evenementen.

Stolwijk denkt ook dat buitenlandse studenten niet zo bekend zijn met de Nederlandse studentenverenigingen en dat die daarom misschien wat vreemd overkomen. ‘Ik denk dat de integratieavond de buitenlandse studenten de kans geeft te leren hoe Nederlandse studentenverenigingen werken, en om de Nederlandse cultuur een beetje beter te leren kennen’, zegt ze. ‘Wij staan open voor alle buitenlandse studenten. Maar omdat we een oude Nederlandse organisatie zijn, denk ik niet dat we ooit een echt internationale vereniging worden.’

25-02-2016