‘Ik heb meteen een sollicitatie afgezegd’

Veertien talentvolle wetenschappers aan de RUG en het UMCG kregen dit voorjaar een persoonsgebonden Veni-subsidie van maximaal 250.000 euro van onderzoeksfinancier NWO. Linguïst Martijn Wieling (32) gaat het geld gebruiken om sensoren op de tong van Nederlanders te zetten die Engels praten. Want wat doet die tong fout?

Wat was het eerste dat je deed toen je de subsidie binnen had?

‘Een sollicitatiegesprek afzeggen in Nijmegen. En daarna een gat in de lucht gesprongen! Ik doe momenteel onderzoek aan de Universiteit van Tübingen op basis van een Rubicon-subsidie en wilde na dat jaar graag weer terug naar Groningen. Dat is gelukt. Vandaag begin ik aan de letterenfaculteit.’

Waar gaat je onderzoek over?

‘Ik onderzoek de tong- en lipbewegingen van Nederlanders en Duitsers die Engels spreken en vergelijk dat met de bewegingen van native speakers. Als je dat visualiseert kun je hun uitspraak mogelijk verbeteren. Om dat te registeren, sluit ik mensen aan op een mobiele articulograaf. Ze krijgen sensoren op hun tong en lippen, waardoor je kunt zien wat er in hun mond gebeurt. Ik ga dat uitproberen op scholen, om te kijken wat je ermee kunt in het onderwijs.’

Foto Rudolf Wessels
Foto Rudolf Wessels

Waarom is het zo interessant?

‘Het is iets dat bijna niemand doet. De articulografie is nog betrekkelijk jong. We proberen algemene groepspatronen te vinden. Dat is nieuw en hartstikke leuk. Ik werk met een paar mensen samen, mijn begeleider en een Engelse hoogleraar die mij helpt bij het selecteren van het materiaal.’

Over drie jaar heb ik ontdekt……

‘Dat articulografie ons kan helpen bij het verbeteren van de uitspraak in een tweede taal.  Bij mij is het trouwens over vier jaar, omdat ik gekozen heb voor een aanstelling van 0,75 fte, zodat ik ook een dag in de week met mijn onderzoek in Duitsland verder kan. Over vier jaar weten we meer over hoe mensen een tweede taal leren. En als het werkt, want dat moeten we natuurlijk nog afwachten, kan het profijt opleveren voor iedereen die een tweede taal spreekt.’

Waarom ben je wetenschapper en bijvoorbeeld geen ondernemer?

‘Ik wil heel graag onderzoek doen, je bent heel erg vrij en met leuke dingen bezig. Natuurlijk moet je wel output leveren, maar je kunt je eigen project maken. Ik kan het vergelijken, want na mijn vwo heb ik op een accountantskantoor gewerkt.’

RUG Veni’s

[xilipostinpost query=”cat=961&showposts=15″]
02-09-2013