Ik ben weg uit de stad en mijn kamer staat leeg. Wat zijn mijn rechten?

5 vragen

Mijn kamer staat nu leeg. Wat zijn mijn rechten?

Veel studenten zijn uit Groningen vertrokken om de coronacrisis uit te zitten bij hun familie. Hun spullen hebben ze in hun kamer achtergelaten. Wat zijn je rechten als je de huur niet kunt betalen of je contract wilt opzeggen?
8 april om 11:11 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
april 8 at 11:11 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Door Anne de Vries

8 april om 11:11 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar foto

By Anne de Vries

april 8 at 11:11 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Anne de Vries

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

Mag mijn huurbaas me uit mijn kamer zetten als ik de huur niet kan betalen?

Nee. De regering heeft verkondigd dat je niet uit je kamer of huis gezet mag worden als je door de coronacrisis je huur niet kunt betalen. Gas, water en elektriciteit mogen ook niet afgesloten worden als je de rekening niet betaalt. Maar de gemeente Groningen en de Groninger Studentenbond (Gsb) adviseren studenten om hierover afspraken te maken met hun huisbaas.

Hoe zorg ik dat mijn huisbaas zich aan de afspraken houdt? 

Het kan lastiger zijn om je recht te halen bij particuliere verhuurders dan bij woningcorporaties. Als er iets misgaat en je weet niet wat je moet doen, kunnen het team wonen en de juridische helpdesk van de GSb je advies geven, zegt voorzitter Jan Willem Leeuwma. Maar het belangrijkste, zegt Leeuwma, is dat je zorgt dat de afspraken met je huisbaas op schrift staan, zodat jullie je er allebei aan moeten houden.  

Kan ik mijn contract voortijdig opzeggen? 

Tenzij je anders overeen bent gekomen met je huisbaas, heb je een opzegtermijn van ten minste een maand en maximaal drie maanden. Studenten met een shortstaycontract kunnen dat niet voortijdig opzeggen, tenzij ze huren bij de SSH of Groningse Panden. Hoewel de RUG wettelijk niet verantwoordelijk is voor het onderkomen van studenten, heeft de universiteit toegezegd om voor deze corporaties de kosten van leegstaande kamers te vergoeden.

Zulke afspraken worden niet gemaakt met particuliere huisbazen, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. De GSb is momenteel in gesprek met shortstayverhuurders om studenten die in deze situatie zitten te helpen, en om de voorwaarden van zulke contracten te wijzigen voor toekomstige huurders. 

In het geval van tijdelijke contracten heeft de regering besloten dat als deze aflopen tijdens de crisis, ze met eenzelfde tijdelijke periode verlengd mogen worden. Normaal gesproken loopt het contract dan af, of wordt het omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.  

Wat moet ik met m’n spullen doen als ik mijn contract opzeg?

Mag je huisbaas je eigendommen zomaar weggooien? Het korte antwoord is ja. Zodra je contract afloopt, zijn de kamer en wat erin staat eigendom van de verhuurder. ‘Hoewel dat niet erg aardig zou zijn, staat een verhuurder dan in z’n recht’, zegt Leeuwma. Dus is het aan jou om een manier te vinden om je spullen te verhuizen en eventueel ergens op te slaan tot je terugkomt naar Groningen. 

Waarom bevriest Nederland de huur niet gewoon een tijdje?

In sommige Europese landen, zoals Frankrijk en Ierland, hoeven mensen nu tijdelijk geen huur te betalen. Nederland volgt dit voorbeeld niet. Leeuwma vermoedt dat dit te maken heeft met het langetermijneffect. ‘Als huurders niet betalen, gaan de verhuurders misschien failliet en moeten ze hun panden verkopen. Dat kan zeker op zo’n krappe woningmarkt als in Groningen een negatief effect hebben in de toekomst, wanneer nieuwe studenten hierheen komen om een kamer te zoeken.’ 

Engels

08 April 2020 | 22-11-2020, 16:19
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties