Huisfeest

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Hoe kun je een groot huisfeest organiseren, zonder meteen straatarm te worden?

Beste Tim, 

Om de zomer af te trappen wil ik binnenkort een groot huisfeest geven, maar hoe doe ik dat zonder arm te worden, maar ook zonder iedereen om geld te vragen?

H.

 

Beste H.,

Het is de droom van menig student. Dat éne feest geven. Die éne partij die genoemd wordt in afstudeerborrelpraatjes van mensen die er niet eens waren. Die knalfuif hosten waar ze later een film over maken. De nieuwe Merthe van Haren worden. Kamervragen ontlokken. Auto’s in zwembaden, tuinkabouters vol met XTC, dat werk. Maar ja, als je te Hollands bent om meer dan 20 euro uit te geven, vul je nog niet eens een tuinkaboutersleutelhanger met pillen, dus wat te doen? Ik zal het je vertellen.

1. Plan.

Niemand zit te wachten op dat feest nét voor zijn vijfde poging om juridische vaardigheden B te halen, want deze keer gaat het wél echt lukken. Als je de examenperiode’s van letteren en rechten een beetje in de gaten houdt, weet je wanneer je goed zit, zij zijn namelijk meestal pas klaar na de economen. Op dat medisch-pharmaceutische examenrooster valt geen pijl te trekken, dus die moeite kun je je besparen.

2. B.Y.O.B.

Dat is een liedje van System Of A Down dat je maar in je eigen tijd moet luisteren en de afkorting van Bring Your Own Booze, een heel legitiem verzoek in je uitnodiging aan ál die vrienden. Jij zorgt voor onderdak, wat bakken chips en een koud eerste drankje, en ieder neemt dan zelf uiteindelijk gemiddeld meer mee dan waar ze dronken van worden, ideaal.

3. Heb een groot huis, liefst met veel huisgenoten.

Een open deur, maar wel belangrijk. Je bent slechts gehinderd door de grootte van zowel je huis als je netwerk, dus zorg dat ze groot zijn. Wees desnoods de spindoctor van een huisfeest bij een vriend die op die gebieden beter bedeeld is, zo lang je zelf natuurlijk wél als host staat aangevinkt op het Facebook-evenement, hè, anders is het niet officieel jouw feestje.

4. Kwaliteit boven kwantiteit.

Al komt er maar één studiegenootje langs voor een snelle cola light en wat naturel chips, zo vlak voor zijn avondje World of Warcraft met andere vrienden, het was het waard. You made an impact, you matter. Maar ook met een handjevol mensen kun je een waanzinnige avond beleven, daarvoor hoeft de vloer niet te bezwijken, zoals in Utrecht een tijdje terug. Sterker nog, door de vloer zakken raad ik af.

Rest mij weinig anders dan op te merken dat overmatig alcoholgebruik slecht is voor de gezondheid, dus doe je een beetje voorzichtig?

Succes!

P.s. Vergeet de buren niet. Je kunt ze uitnodigen, maar stel ze in ieder geval op de hoogte. En bak een taart voor ze ofzo, vinden buren altijd leuk!

 Heb je ook een vraag aan Tim? Mail dan naar [email protected]

 

19-05-2015