Hoogleraar belastingrecht vertrekt om belastingfraude

Hoogleraar belastingrecht vertrekt om belastingfraude

Ruben Freudenthal is per 1 januari gestopt als hoogleraar belastingrecht, omdat hij van het Openbaar Ministerie (OM) een boete van 50.000 euro heeft gekregen voor een poging tot het plegen van belastingfraude.
4 januari om 11:47 uur.
Laatst gewijzigd op 4 januari 2021
om 11:47 uur.
januari 4 at 11:47 AM.
Last modified on januari 4, 2021
at 11:47 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

4 januari om 11:47 uur.
Laatst gewijzigd op 4 januari 2021
om 11:47 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

januari 4 at 11:47 AM.
Last modified on januari 4, 2021
at 11:47 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Volgens het OM heeft Freudenthal opzettelijk onjuiste en onvolledige informatie aan de Belastingdienst gegeven toen die boekenonderzoek deed naar een maatschap voor vastgoedbeheer van Freudenthal en een partner. 

Administratie achtergehouden

De Belastingdienst vermoedde dat Freudenthal in 2014 administratie over activiteiten van de maatschap had achtergehouden. Hem werd gevraagd de administratie alsnog te geven, maar hij stelde dat er geen administratie was en de maatschap bovendien niet verplicht was die bij te houden. 

Volgens de Belastingdienst was de maatschap echter wel degelijk administratieplichtig. Een jaar nadat Freudenthal ontkend had dat er een administratie bestond, droeg de oud-hoogleraar die onder dwang alsnog over. 

Voorbeeldfunctie

Het OM noemt de zaak ernstig, omdat Freudenthal als hoogleraar belastingrecht een voorbeeldfunctie vervulde. 

Freudenthal, die ook partner is bij accountants- en belastingadvieskantoor Mazars, besloot naar aanleiding van de kwestie zelf per 1 januari te stoppen als hoogleraar aan de RUG. 

English

1 REACTIE

  1. Een groot probleem bij dit soort zaken is dat de rechter de feiten niet heeft onderzocht en beoordeeld. De toeslagenaffaire heeft duidelijk gemaakt dat de belastingdienst soms heel gemakkelijk fraude aanneemt (en dat overigens de rechter daar in dat geval ook te gemakkelijk in meeging). Natuurlijk bestaan ook onder hoogleraren fraudeurs, maar dit mag niet te gemakkelijk worden aangenomen. Een onafhankelijk onderzoek door deskundigen zou m.i. passen bij de rol die de universiteit heeft bij het bewaken van de integriteit van de Nederlandse overheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in