
Hoogleraar belastingrecht vertrekt om belastingfraude
Volgens het OM heeft Freudenthal opzettelijk onjuiste en onvolledige informatie aan de Belastingdienst gegeven toen die boekenonderzoek deed naar een maatschap voor vastgoedbeheer van Freudenthal en een partner.
Administratie achtergehouden
De Belastingdienst vermoedde dat Freudenthal in 2014 administratie over activiteiten van de maatschap had achtergehouden. Hem werd gevraagd de administratie alsnog te geven, maar hij stelde dat er geen administratie was en de maatschap bovendien niet verplicht was die bij te houden.
Volgens de Belastingdienst was de maatschap echter wel degelijk administratieplichtig. Een jaar nadat Freudenthal ontkend had dat er een administratie bestond, droeg de oud-hoogleraar die onder dwang alsnog over.
Voorbeeldfunctie
Het OM noemt de zaak ernstig, omdat Freudenthal als hoogleraar belastingrecht een voorbeeldfunctie vervulde.
Freudenthal, die ook partner is bij accountants- en belastingadvieskantoor Mazars, besloot naar aanleiding van de kwestie zelf per 1 januari te stoppen als hoogleraar aan de RUG.
Een groot probleem bij dit soort zaken is dat de rechter de feiten niet heeft onderzocht en beoordeeld. De toeslagenaffaire heeft duidelijk gemaakt dat de belastingdienst soms heel gemakkelijk fraude aanneemt (en dat overigens de rechter daar in dat geval ook te gemakkelijk in meeging). Natuurlijk bestaan ook onder hoogleraren fraudeurs, maar dit mag niet te gemakkelijk worden aangenomen. Een onafhankelijk onderzoek door deskundigen zou m.i. passen bij de rol die de universiteit heeft bij het bewaken van de integriteit van de Nederlandse overheid.