Hoe vaak moet je je bed verschonen?

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Beste Tim,

Een vraag die mij al jaren bezighoudt en waarvan ik vurig hoop dat jij het antwoord wél weet (in tegenstelling tot het Viva-forum): Hoe vaak moet je, maatschappelijk verantwoord gezien, je bed verschonen? De een zegt elke week, de ander doet dit maar een keer per maand en ik vind het een verwarrende doch prangende kwestie.

Mariska
Beste Mariska,

Het is opmerkelijk hoeveel vragen uit het studentenleven terug te leiden zijn op één enkel voorwerp: het bed. En dan met name met betrekking tot het verschonen of het al dan niet bevuilen ervan. Dat mijn werk blijkt te bestaan uit kwesties waar ze zelfs op het Viva-forum hun neus voor ophalen is wel een treurige gedachte, maar goed, iemand moet het doen.

Hoe vaak je je bed moet wassen hangt natuurlijk een beetje af van hoe snel deze vies wordt. Mijn moeder, een opgeruimde vrouw, waste het beddengoed als ik mij niet vergis om de week (*reference needed), maar wij hadden thuis dan ook de gewoonte te douchen vóór het slapengaan. Als je ‘s ochtends doucht en regelmatig rechtstreeks uit de kroeg je bed inrolt wordt deze een stuk sneller vies, al kun je je dan weer afvragen hoe erg dat is als je daarna toch onder de douche stapt.

In onze smetbevreesde maatschappij zijn je bed, kamer en sokken idealiter altijd schoon, maar dagelijks je beddengoed wassen is natuurlijk even onverantwoord als onpraktisch. Mijn eigen streefwasperiode is twee weken, dus laat me die dan ook maar voorstellen. Mocht je je bed op wat voor manier dan ook sneller viesmaken dan je beslaapbaar vindt na twee weken, verschoon je hem wat vaker. Wil je de shampoogeur van een overnachter in je kussen niet kwijt of ben je eenzaam en douche je vaak, dan doe je het iets minder frequent. Niemand die het merkt in dat laatste geval.

Truste!

p.s. Zorg in ieder geval dat je twee stuks beddengoed hebt, dat is logistiek erg handig, en maakt de drempel om te wassen weer wat kleiner.

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar [email protected]

14-10-2014