De rol van Máxima is hier uitgespeeld

Niks, noppes, of zoals ze hier in Argentinië zeggen: nada. Geen feest in de straten van Malargüe, geen oranje wimpeltje te bekennen. Een Argentijnse vrouw die gehuldigd wordt tot konigin van Nederland was een vermelding op het nieuws waard, maar blijkbaar geen reden voor een landelijk feestje.

En ook voor ons Nederlanders, afgereisd naar Malargüe om te werken aan de uitbreiding van AERA, kon er geen vrije dag vanaf. Logisch: 1 mei was het Dag van de Arbeid, een nationale vrije dag voor onder andere de Duitsers en Argentijnen, en in het weekend is het Pasen voor de orthodoxe Roemenen.

Als iedereen vrij zou krijgen op zijn of haar landelijke feestdag, zou er nog geen detectiestation in de pampa staan. En dus wordt er vastgehouden aan het regime dat zondag onze enige vrije dag is.

Hoewel in Nederland het tijdperk van Máxima als koningin net is begonnen, is haar rol binnen het Pierre Auger Observatorium uitgespeeld. Wetenschappers zijn gespecialiseerd in het bedenken van afkortingen voor hun experimenten die makkelijk uit te spreken zijn. Zo werd onze testopstelling voor AERA Multi-Antenna eXperiment In Malargüe Argentina, afgekort MAXIMA, genoemd.

Met zo’n naam hoop je natuurlijk op belangstelling vanuit het koninklijk huis, maar in al die jaren heeft niemand de prinses bij een detectiestation in de pampa weten te spotten. MAXIMA bestond uit acht stations, waarvan geen twee hetzelfde waren: verschillende antenne´s, verschillende elektronica, verschillende onderlinge afstanden.

Nu we begonnen zijn met het bouwen van de stations voor AERA, is het tijd om onze testopstelling af te breken. In de avonduren haalden mijn collega en ik de MAXIMA stations leeg. Vanwege de moeilijkheden om goede apparatuur in Argentinië te krijgen, zowel vanuit het buitenland als het binnenland, zijn alle stations gestript van elektronica, kabels, connectoren en schroeven.

Die liggen nu opgeslagen hier in in het campusgebouw in Malargüe en dienen eventueel weer als reserve-onderdeel voor AERA of  eventuele volgend teststations. Voor de wetenschappers van het Pierre Auger Observatorium heeft MAXIMA haar diensten al bewezen, nu de rest van Nederland nog!

05-05-2013