Het perfecte rietje om een adt te trekken

Studenten bedenken alternatief voor plastic

Het perfecte rietje om een adt te trekken

Plastic rietjes zijn vanaf komende juli verboden, dus hoe moet je dan nog een rietadt trekken? Leander en Lisa ontwierpen speciaal voor dat doel een metalen rietje.
16 februari om 10:04 uur.
Laatst gewijzigd op 17 februari 2021
om 11:35 uur.
februari 16 at 10:04 AM.
Last modified on februari 17, 2021
at 11:35 AM.
Avatar photo

Door Emily Zaal

16 februari om 10:04 uur.
Laatst gewijzigd op 17 februari 2021
om 11:35 uur.
Avatar photo

By Emily Zaal

februari 16 at 10:04 AM.
Last modified on februari 17, 2021
at 11:35 AM.
Avatar photo

Emily Zaal

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Viel dat even tegen: ben je op reis in Laos, kun je nergens een plastic rietje vinden om een biertje mee te adten. ‘Nou ja, wel na heel hard zoeken’, vertelt Leander Potze, die een master human resource management afrondde aan de RUG. Zo kwam hij op het idee om metalen rietjes te gaan maken. Want vanaf 2021 zou er in Nederland een verbod op wegwerpplastic ingevoerd worden, en wat zou dat betekenen voor de legendarische rietadt? 

Toen hij weer terugkeerde naar Huize De Voorraadkast deelde hij zijn idee met huisgenoot Lisa van der Leij, die een master econometrie doet. Samen schreven ze hun bedrijf Rietbuis in bij de Kamer van Koophandel – in brakke toestand, natuurlijk. 

‘Het leverde elke keer grappige gesprekken op, want we moesten natuurlijk zowel aan de Kamer van Koophandel als aan de leveranciers vertellen wat we wilden verkopen’, zegt Lisa. ‘Mensen snapten niet waarom we een metalen rietje zover wilden ombuigen, want dan kan je er natuurlijk niet uit drinken. Maar dat is dus de bedoeling.’ 

Ventilatiegat

Want voor wie nog nooit een rietadt getrokken heeft: het rietje fungeert als ventilatiegat en zorgt ervoor dat het bier sneller uit het flesje stroomt. Het gebogen deel van het rietje moet van je af wijzen, dan breng je het flesje aan je lippen en houd je het op de kop, je opent je keelgat en laat het bier naar binnen stromen. 

Er waren heel wat oefenavondjes nodig om het perfecte rietje voor een rietadt te ontwikkelen. Het eerste prototype bestond uit een plastic exemplaar dat met lijm in een bepaalde hoek was vastgezet. ‘De lengte van het rietje is belangrijk, want je wilt niet dat er allemaal lucht uit ontsnapt. Dan gaat het schuimen of spuit het bier eruit’, legt Leander uit. ‘En het rietje moet goed plat tegen het bierflesje vallen, zodat je mond eroverheen kan’, vult Lisa aan.

Duurzaam

Ze waren van plan om het rietje zelf te maken, maar na vele lange nachten tevergeefs proberen hebben ze de klus toch maar uitbesteed aan een lokale ondernemer. En ook van het plan om het benodigde roestvrij staal uit een ander land te importeren kwamen ze terug. ‘We wilden het dan ook goed doen en de duurzame kant opgaan’, zegt Leander. ‘Eigenlijk willen we ervoor zorgen dat mensen geen plastic rietjes meer gaan kopen.’ 

Er zijn natuurlijk ook concurrenten die metalen rietjes verkopen, maar volgens Leander en Lisa loopt hun rietje ‘als een trein’. Ze hebben het aannemen van nieuwe bestellingen zelfs stil moeten leggen, omdat ze de vraag niet meer aankonden. ‘We merken dat het opeens explodeert in bepaalde steden’, zegt Lisa. ‘In Groningen en Utrecht zijn we het meest populair, maar we worden nu ook bekend in Wageningen.’ 

Graveren

Veel bestellingen gaan via via, hebben ze gemerkt. ‘En we krijgen vaak mensen die het product hebben uitgeprobeerd en dan opnieuw bestellen voor een hele groep’, vertelt Lisa. Ze rekenen €5,95 plus verzendkosten voor een rietbuis, met als extra mogelijkheid het rietje te laten graveren. ‘Dan is het een leuk cadeautje om aan iemand te geven wanneer ze gaan studeren, of voor een 21-diner’, zegt Leander.  

Hoewel het bedrijf begon als een hobby, zijn ze allebei erg blij dat het zo goed loopt. Nog prettiger: dat je met een nieuwe onderneming fouten mag maken. ‘Door die fouten leer ik echt heel veel’, vertelt Leander. ‘En dat kan ik weer meenemen in de toekomst.’ 

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties