Happietaria zoekt pand

Goededoelenrestaurant Happietaria opent op 19 november haar deuren. Er is alleen één probleem: er zijn geen deuren, want er is nog geen pand.

De organisatie van Happietaria, gevormd uit vijf christelijke studentenverenigingen, is naarstig op zoek naar een geschikte plek voor het restaurant. ‘Je moet daarbij erg veel geluk hebben’, zegt Peter Neef, lid van het management. Vorig jaar had het goededoelenrestaurant begin september een pand.

Eisen

De zoektocht wordt bemoeilijkt door het flinke aantal eisen waaraan het pand moet voldoen. Zo moet het gebouw een horecavergunning hebben, het liefst rond het stadscentrum zitten, plek bieden aan ongeveer 75 gasten en bij voorkeur voorzien zijn van een keuken. Ook is er in principe geen budget voor huurkosten. Neef: ‘We hopen dat we een maand lang gratis in een pand kunnen zitten, zodat er meer geld naar het goede doel kan gaan.’ Dit jaar gaat de opbrengst naar de sloppenwijken in Lima en naar kinderen in Burkina Faso.

Het restaurant draait een maand lang op vrijwilligers. ‘Maar die hebben we ook nog lang niet genoeg’, zegt Neef. ‘Wanneer er een pand is gevonden, zal er nog veel geklust moeten worden. Als er bijvoorbeeld geen keuken in zit, moet die nog ingebouwd worden.’

Lokale producten

Als er een geschikte locatie wordt gevonden, kan de eenentwintigste editie van het pop-up-restaurant beginnen. Het thema luidt dit jaar ‘binding met de provincie’: de gerechten zullen vooral bereid worden met regionale producten. Ook is er een drankveiling, waarbij je naam vereeuwigd kan worden op de menukaart.

Mocht de zoektocht op niks uitlopen, dan hoeven de gasten niet onder een brug hun bordje leeg te eten. ‘We hebben een pand als back-up: een verzorgingshuis in de binnenstad. Dit is geen ideale optie, omdat er een hele kleine keuken is en er nauwelijks mogelijkheden zijn voor warm water’, aldus Neef. En dus is het hopen op een beetje geluk.

14-10-2015