Hans Hannemann: altijd op zoek naar vrijheid

In de UK podcast uTunes vind je elke week een nieuw nummer van een band. Deze week het nummer 'Rodeo Clown' van de Groningse singer/songwriter Hans Hannemann.

UKsessions

Nieuw in de podcast rubriek is UKsessions. Een filmpje waarin een muzikant zijn nummer akoestisch op een leuke, vreemde plek speelt. Hans Hannemann beklom de trap van de toren van het Academiegebouw en speelde het nummer ‘Knock you over’, genietend van het weidse uitzicht over de stad.

Hoe lang maak je al muziek?

‘Ik ben denk ik op mijn tiende begonnen. Op mijn elfde schreef ik mijn eerste liedje. En vanaf dat moment is het altijd doorgegaan. Ik ben nu 29 en als ik optreed, speel ik nog steeds een nummer dat ik schreef toen ik vijftien was. Ik vind het gewoon nog steeds een goed nummer. Ik ben ook een trage schrijver. Ik schrijf niet echt heel veel.’

Is je stijl veranderd door de jaren heen?

‘Ik ben heel constant, er zijn alleen maar dingen bij gekomen wat betreft de muziek. Het zit in de country hoek en ik ben wel steeds meer ook die kant op gegaan. Eerst deed ik van alles wat. Wel altijd Amerikaans en ook wel altijd verhalend. Voor mij zijn teksten heel belangrijk. Ik hou heel erg van oneliners en goed gevonden zinnen. Muziek is de beste manier om een gevoel over te brengen. Om een verhaal te vertellen. Met tekst en melodie.

Vaak wordt een vergelijking met Johnny Cash gemaakt. Ik heb natuurlijk ook een lage stem. Maar ik hou ook van een goede portie dramatiek. En ik streef naar vakmanschap.’

Waar gaan je nummers over?

‘Vroeger schreef ik  nog veel over dingen die ik nog niet had meegemaakt. De nieuwe liedjes die ik de laatste tijd heb geschreven, gaan vaak over het zoeken naar vrijheid. Als ik alle liedjes op een rij zet, zit er wel een thema in. Bijvoorbeeld over een relatie hebben en het gevoel dat je niet genoeg vrijheid hebt. Niet oud of volwassen willen worden. Ik heb een nummer met een soort cowboy thema, het zoeken naar vrijheid zit daar erg in.

Verschillen tussen mannen en vrouwen is ook een thema. Vroeger schreef ik echt verhaaltjes nu gaat het toch steeds meer over relaties tussen mensen, ze zijn een stuk persoonlijker geworden. Maar soms haal ik ook inspiratie uit iets anders. Ik heb bijvoorbeeld ook een nummer geschreven over een scene uit de serie ‘Justified’ tussen een US Marshall en zijn vrouw.’

Is spelen in Amerika de ultieme droom?

‘In oktober ben ik in Californië geweest. Voor het eerst. Ik wil zeker weer terug. En dan mijn cd mee en echt optreden. Het is echt fantstisch daar. Het was heel herkenbaar hoe mensen muziek beleven. Heel anders dan in Nederland. Ik was bijvoorbeeld bij een concert van Conner Oberst en daar luisterde het publiek echt heel geconcentreerd naar de muziek. Als er al eens een keer iets werd gezegd dan werd er in gegaan op de tekst van een nummer bijvoorbeeld.

In Nederland wordt er heel veel gepraat tijdens een concert. Ik was een bij een concert van Woody Nelson in Paradiso, een concert waar je zo vijftig euro voor moet neertellen en vervolgens staan de mensen achter je gezellig de week door te nemen. In Amerika is dat ondenkbaar. Ik kwam daar ook in koffietenten waar ze muziek draaien van mijn muzikale helden zoals bijvoorbeeld Kris Kristofferson. Dat is voor mij echt de belangrijkste songwriter en die wordt daar gewoon gedraaid. En het land is natuurlijk ook gewoon prachtig. Wijds en uitgestrekt.’

Ben je een echte plattelandsjongen?

‘Ik ben geen echte stadsjongen in ieder geval. We zijn altijd verhuisd. Ik ben in Duitsland geboren. In Stuttgart. Toen zijn we naar België verhuisd, daarna naar Limburg, weer terug naar Duitsland, daarna naar Almelo en toen naar Nieuwe Pekela. Toen was ik acht. Ik was een beetje een buitenstaander in Pekela en ben dat altijd gebleven.

Ik ging in Groningen naar de middelbare school. Maar Pekela heeft me wel beïnvloed in die zin dat er niks is. Ik ging naar Groningen, naar school, kwam laat thuis en ging dan bezig met muziek. Pakte mijn gitaar, luisterde platen. Dat was mijn leven. Geen stads leven met heel veel prikkels en bezigheden. Ik heb een hele rijke fantasie en verzon hele verhalen in mijn hoofd. De leegte van Oost-Groningen gaf me hiervoor wel de ruimte.’

Facebook Hans Hanneman

 

De UK zoekt elke week een nieuwe frisse, bekende of onbekende muzikant of band voor de podcast. Bij voorkeur uit Groningen maar bands uit de rest van Nederland mogen ook meedoen.Wil jij ook in onze podcast en zo je muziek extra exposure geven? Stuur een mail naar Merel.

Luister ook naar onze vorige afleveringen:

 

05-02-2014