GSb: ‘Alle studenten verdienen gratis studiejaar’

De Tweede Kamer stemt dinsdag over een motie om alle studenten die door corona studievertraging oplopen gratis een extra jaar te laten studeren.

GSb: ‘Alle studenten verdienen gratis studiejaar’

De Groninger Studentenbond (GSb) wil dat de regering alle Nederlandse hbo- en wo-studenten compenseert met een gratis studiejaar. Ook moet de studiefinanciering verlengd worden, inclusief aanvullende beurs en ov-recht.
9 februari om 7:00 uur.
Laatst gewijzigd op 9 februari 2021
om 18:13 uur.
februari 9 at 7:00 AM.
Last modified on februari 9, 2021
at 18:13 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

9 februari om 7:00 uur.
Laatst gewijzigd op 9 februari 2021
om 18:13 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

februari 9 at 7:00 AM.
Last modified on februari 9, 2021
at 18:13 PM.

Dat stelt de GSb vandaag samen met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en zes studentenbonden uit andere universiteitssteden. ‘De overheid kan ons niet ons jaar teruggeven, maar zij kan wel voor volgend jaar veel lasten verlichten en recht doen aan de problemen waar wij mee te maken krijgen’, zegt GSb-voorzitter Marinus Jongman.

Iedereen verdient compensatie

Afgelopen donderdag dienden de Tweede Kamerfracties van GroenLinks en D66 een motie in waarin zij voorstellen om alle studenten die door corona studievertraging oplopen gratis een extra jaar te laten studeren. Hoewel nog over de motie moet worden gestemd, kreeg het direct steun van een meerderheid van de Kamer.

Een sympathiek voorstel, vindt ook Jongman. Toch schiet het volgens hem en de andere bonden nog tekort: ‘Alle studenten verdienen compensatie, niet alleen de studenten met studievertraging. We hebben anderhalf jaar brede ontwikkeling gemist, we zijn ontevreden over ons onderwijs en we hebben de prijs voor de crisis betaald met mentale problemen’, zegt hij. 

‘82 procent van de jongeren zit dankzij de coronacrisis op het randje van een burn-out, dat is ongekend veel. Dan kan je niet aan komen kakken met compensatie voor een klein deel van ons.’

Miljardenvoorstel

Desgevraagd berekent Jongman hoeveel de compensatie die de bonden vragen daadwerkelijk zou kosten. ‘Qua collegegeld voor alle studenten zit je op 1,65 miljard euro’, zegt hij. ‘En daar komt de aanvullende beurs en het ov nog bij.’

Het bedrag mag niet uit het onderwijsbudget worden gehaald, zegt hij. ‘Dit zou uit de rijksbegroting moeten komen, anders is het alsnog een sigaar uit eigen doos.’

De Tweede Kamer stemt dinsdag over de motie van GroenLinks en D66. Als die alleen aangenomen wordt voor studenten met studievertraging, dan zullen de GSb en de andere bonden actievoeren. ‘Een gratis collegejaar voor alle studenten is het minste wat ze kunnen doen’, zegt Jongman. ‘Het is tijd dat de overheid solidair is met de student en de jongeren.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties