Gokkans stond op nul, studenten krijgen lager cijfer

Gokkans stond op nul, studenten krijgen lager cijfer

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Leidse studenten geneeskunde krijgen lager cijfer of zakken voor hun tentamen vanwege nakijkfouten.
Samengesteld door Rob Siebelink
5 maart om 13:38 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 5 at 13:38 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.

Rotterdamse prodecaan weg na klachten

De prodecaan van de Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM) treedt terug. Zijn vertrek volgt na twee klachten van vrouwen tegen hem bij de Commissie seksuele intimidatie, agressie en geweld van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Hij kan in afwachting van een nader onderzoek door de EUR wel aanblijven als hoogleraar, maar mag van het college van bestuur geen college meer geven of bestuurlijke taken op zich nemen. Dat meldt Erasmus Magazine na onderzoek.

Het college van bestuur spreekt van persoonlijke omstandigheden waardoor hij zijn taken deels neerlegt, maar maakt geen melding van het externe onderzoek.

Swapfiets in Utrecht doelwit vandalen

Swapfietsen waren in Utrecht al langer het doelwit van grappenmakers: de populaire studentenleenfiets met blauwe band wordt in de Domstad al ruim een jaar op zijn kop gezet, overigens zonder iets te beschadigen of kapot te maken.

Maar deze week ging het anders. Tientallen swapfietsen die aan de Oudegracht in de Utrechtse binnenstad geparkeerd stonden, zijn zomaar over de reling gegooid, meldt De Telegraaf. Meerdere rijwielen raakten beschadigd.

Flauwe studentengrappen of een gerichte haatacties? Niemand weet het, zo schrijft De Telegraaf. Een ding is wel duidelijk: de daders hadden het bewust voorzien op de Swapfiets, want alleen fietsen met een blauwe band waren het doelwit.

Studenten alsnog gezakt door foute ‘gokkans’

Bijna zestig Leidse studenten geneeskunde die dachten dat ze een vak hadden gehaald, blijken weken later ineens te zijn gezakt of ze hebben een lager cijfer. Het gaat om het derdejaars vak waarin verschillende disciplines zoals oogheelkunde en dermatologie langskomen.

‘Mijn cijfers zijn twee keer verlaagd’, vertelt een derdejaars geneeskundestudent aan het Leidse universiteitsblad Mare. ‘Voor de deeltoets kreeg ik een 7. Dat bleek later een 6,6. Bij de eindtoets gebeurde precies hetzelfde. Mijn eindcijfer is nog steeds een 7, dus voor mij maakt het niet zoveel uit. Maar ik ken ook studiegenoten die eerst blij waren en weken later teleurgesteld werden omdat ze alsnog moesten herkansen.’

Bij het berekenen van het cijfer bleek dat de zogeheten gokkans op nul stond, zo is een deel van de uitleg. De gokkans representeert het aantal vragen dat een student sowieso goed heeft als hij de toets willekeurig invult, en wordt van het eindcijfer afgetrokken. Het gevolg was dat de cijfers van bijna zestig studenten naar beneden werden bijgesteld.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties