Geen uitwisseling meer naar Verenigd Koninkrijk via Erasmus

Geen uitwisseling meer naar Verenigd Koninkrijk via Erasmus
Volgens RUG-woordvoerder Gernant Deekens zijn uitwisselingen naar Groot-Brittannië en Noord-Ierland hierdoor onzekerder geworden. ‘Wij hebben met 45 Britse universiteiten een overeenkomst voor een uitwisseling’, zegt hij. ‘We proberen daar nu individueel afspraken mee te maken, om de uitwisselingen toch mogelijk te maken.’
Wat die afspraken precies gaan inhouden, kan Deekens nog niet zeggen. Voor nu is het in ieder geval zo dat uitwisselingen van en naar het VK per 1 januari niet meer in aanmerking komen voor financiering uit Erasmus+. ‘Studenten kunnen nog wel gebruik maken van ons Marco Polo-programma, of zullen de kosten zelf moeten kunnen dekken.’
Studenten en docenten die aan een uitwisselingsproject meedoen dat voor 31 december 2020 fondsen uit Erasmus+ heeft gekregen, kunnen dat project overigens nog gewoon uitvoeren.
Turing
Voor Britse studenten lijkt wel een oplossing te komen. De Britse overheid is bezig met het opzetten van een eigen uitwisselingsprogramma onder de naam Turing. Dat lijkt vooralsnog vooral bedoeld om Britse studenten naar de EU te sturen.
De Brexit betekent ook dat studenten die een bachelor of master in het VK willen volgen duizenden ponden meer collegegeld zullen betalen. Wie in het voorjaar van 2021 nog een studie in het VK start, valt nog onder de oude regeling en betaalt gedurende de hele studie hetzelfde collegegeld als Britse studenten.
Britten in Nederland
De studiekosten veranderen ook voor Britten die in Nederland willen studeren. Studenten die voor of op 31 december 2020 al in Nederland woonden en ingeschreven stonden, blijven het wettelijk collegegeld betalen. Dit geldt ook als zij pas na die datum aan een studie beginnen.
Voor studenten die vanaf 1 januari in Nederland komen wonen gelden de nieuwe regels. Zij zullen het instellingscollegegeld moeten gaan betalen en hebben in de meeste gevallen geen recht op studiefinanciering.