(Geen) studiepunten

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Wouter haalde nul studiepunten. En zijn ouders? Die denken dat het goed gaat. Oeps.

Beste Tim,

Ik heb geen studiepunten gehaald, maar heb mijn ouders wat anders doen geloven. Wat doe ik?

Wouter

Beste Wouter,

Dat voelt zeker wel kut hè? Tja, het is dan ook niet zo slim. Als je er dan al voor kiest om jezelf te oversellen, zorg dan dat het op zijn minst in de buurt komt van de werkelijkheid. Vijf punten meer claimen te hebben doen we allemaal wel eens, maar als dat het was had je deze vraag niet gesteld.

Je zit dus met een probleem dat ongeveer zo groot is als het verschil met de werkelijkheid keer de tijd dat je dit al volhoudt. Een probleem dat evenredig is aan de teleurstelling van je ouders en omgekeerd evenredig aan hun vertrouwen in je. Hiep hoi!

Welnu, als je verhaal niet overeenkomt met de werkelijkheid kun je welgeteld drie dingen doen. Allereerst kun je dat zo laten, er mee proberen te leven en je dealer ieder half jaar vragen of hij toch niet iets sterkers voor je heeft. Kun je doen, is een optie, maar de kans dat je je clientèle later vraagt of ze daar ook fritessaus bij willen neemt dan aanzienlijk toe. Tenzij er een groot auteur in je schuilt, dan kom je misschien nog even aardig terecht na je bestseller Dagboek van een Drugsgebruiker, en slaap je op je 42e rustig in.

Je kunt ook zorgen dat je verhaal weer klopt met de werkelijkheid. Het gewoon aan je ouders kunnen vertellen, heel gemakkelijk. Zijn zij even chagrijnig, is de verjaardag van je oma binnenkort wat awkward en mag je de auto niet meer lenen tot je bent afgestudeerd. Een beetje inspiratieloos is het natuurlijk wel, maar kennelijk hou je toch niet van hard werken.

Want dat is namelijk optie drie, de optie voor echte mannen (m/v): zorg dat de werkelijkheid klopt met je verhaal. Je hebt dus een voorschot genomen op de realiteit, oké, geen probleem. Als je maar zorgt dat je weer bij bent als puntje bij paaltje komt. Je zult een inhaalrace moeten inzetten, en die race begint gisteren.

Maak een afspraak met je studieadviseur en huil wat over hoe je geld op was en je problemen had met je vriendin. En hoe je vanaf nu zult knokken! En hoe het er in het leven niet om gaat hoe hard je slaat, maar om hoe hard je geslagen kunt worden en door kan blijven gaan! En The Eye Of The Tiger! En vertel het je ouders nou maar gewoon…

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar [email protected]

03-06-2014