Gebouwen Erasmus Universiteit dicht wegens slechte ventilatie

Gebouwen Erasmus Universiteit dicht wegens slechte ventilatie

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week: in twee gebouwen van de Erasmus Universiteit wordt geen onderwijs meer gegeven vanwege slechte ventilatie.
Samengesteld door Rob Siebelink
27 november om 16:14 uur.
Laatst gewijzigd op 27 november 2020
om 16:14 uur.
november 27 at 16:14 PM.
Last modified on november 27, 2020
at 16:14 PM.

Geen onderwijs in gebouwen met slechte ventilatie

Onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft uitgewezen dat de ventilatie in twee gebouwen onvoldoende is. Er kan daardoor geen onderwijs meer worden gegeven. Het gaat om het G-gebouw en het Tinbergengebouw.

De EUR liet de ventilatie in alle universiteitsgebouwen controleren vanwege corona. In de meeste gevallen is die wel in orde, meldt Erasmus Magazine.

De ventilatie in de twee gebouwen voldoet officieel nog wel aan de regels (uit 2003), maar de universiteit zegt zich ‘daarachter niet te willen verschuilen’. Dat ze voldoen aan (oude) regels, wil niet zeggen dat ze ook coronaproof zijn,

Het G-gebouw is zo oud dat investeren in betere ventilatie niet meer zinvol is, zegt de universiteit. Ook in het Tinbergengebouw is het ‘geen kwestie van een paar knoppen indrukken om de ventilatie te fiksen’. Tot enorme problemen leidt het overigens niet, omdat de vraag naar collegezalen nu een stuk minder is. Het advies blijft om na het gebruik van een lokaal de ramen en deuren te openen.

De RUG inventariseert ook hoe het staat met de ventilatie in universiteitsgebouwen. De resultaten zijn nog niet bekend.

Studenten klagen over binnenvallen politie

Studenten in Utrecht krijgen steeds vaker te maken met politieagenten die studentencomplexen ingaan om zonder een goede reden een huisfeest te beëindigen. Volgens de raadspartij Student & Starter en enkele studentenorganisaties gaat het om ‘onrechtmatige handhaving achter de voordeur’.

Zo trok de politie volgens hen de stekker uit een huisfeest omdat agenten half ontklede studenten ‘niet gepast’ vonden. De bewoners beweren dat de coronaregels werden nageleefd en dat alleen huisgenoten aanwezig waren. Het klopt dat er feestgangers waren met ontbloot bovenlijf, zeggen ze, maar dat had te maken met het onder studenten populaire liedje Shirt uit en zwaaien van Feestteam & DJ Maurice.

Volgens de bewoners had de politie ‘een sensatieverhaal’ de wereld ingebracht. In het Utrechtse universiteitsblad DUB zegt Student & Starter: ‘Wij horen steeds meer verhalen van studentenhuizen waar de politie aanklopt, terwijl er niets aan de hand is.’

Lawaai zet streep door college in tent

De Universiteit Maastricht (UM) sluit twee grote tenten die tijdens de coronacrisis dienst doen als extra collegezaal. Ze blijken te gehorig voor hybride onderwijs

De tenten moesten het tekort aan goed geventileerde onderwijsruimtes opvangen en konden samen zo’n honderd studenten herbergen. De vloeren zijn geïsoleerd, er is verwarming, een ventilatiesysteem en glasvezelkabel. 

Maar het blijkt niet goed te werken, zegt de UM tegen de universiteitskrant Observant. ‘Er is altijd wel iemand online. En als het dan hard waait of regent, kan men elkaar vaak niet goed verstaan.’ Een van de tenten wordt nu een studeerruimte, de andere wordt achter de hand gehouden voor noodsituaties.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties