Fruitvliegjes

De Tip van Tim, hoe kon je ooit zonder? Fruitvliegjes, ze zitten overal. Maar de vrienden van Steven verdommen het om schoon te maken.

Beste Tim,

Mijn huis staat zwart van de fruitvliegjes, maar mijn huisgenoten weigeren schoon te maken. Ik heb geen zin om alles zelf te doen, heb jij een tip?  

Steven

Beste Steven,

In de zomer kunnen zaken als zon, korte rokjes en witbier aanleiding zijn om naar buiten te gaan, maar de warme, weeë lucht van rotting en verderf in huis is soms nog wel de grootste drijfveer. Vieze huisgenoten zijn net zo vervelend als fruitvliegjes, maar helaas wat minder seizoensgebonden. Hoe krijg je ze aan het werk?

Vrijwillig samen werken aan een schoon huis is net zo’n schitterend principe als het communisme en helaas net zo achterhaald. De een kan namelijk altijd net wat beter tegen troep dan de ander en zonder duidelijke afspraken zorgt dat geheid voor ongelijkheid.

Nu zijn er mensen die denken dat alles wel goed komt als je een papiertje op de ijskast hangt waarop je aan kunt geven hoe vaak je een vuilniszak hebt buitengezet en hoe duur die gigapack Euroshopper plee- c.q. schuurpapier was die je gekocht hebt.  Ik, persoonlijk, krijg jeuk van dat soort mensen en acht hen verantwoordelijk voor de vertrutting van onze maatschappij.

Neem initiatief en roep je huisgenoten bij elkaar. Na een gezamenlijke grote zomerschoonmaak gaan er nieuwe regels in. Iedere bewoner krijgt een takenpakket gebaseerd op anciënniteit. Op verzaking van een taak staat een zak vuilnis in bed.

Hard en oneerlijk? Nee. Hard en eerlijk. Per saldo maakt het op termijn niet uit, maar je creëert zo wel duidelijkheid én de mogelijkheid tot sociale progressie. Onze oosterburen verwoorden dat het best: Ordnung muβ sein!

Viel Erfolg!

 

Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar [email protected] 

17-06-2014