Eerstejaars kakker in student-wonderland

Eerstejaars Lucy verruilt Groningen voor Enschede en belandt in een huis vol nerds. Eentje is best hot. ‘Verkikkerd’ is de tweede succesvolle chicklit van Lisette Jonkman. De UK verloot een exemplaar.

Lisette Jonkman
‘Ik vind het niet te geloven dat mensen het zo waarderen wat ik doe’, vertelt Jonkman. Al in groep 7 begon ze met het schrijven van boeken. ‘Een docent vond dat mijn opstellen fijn te lezen waren.’

En dus schreef ze. Na haar journalistieke opleiding aan Windesheim in Zwolle deed ze mee aan de National Novel Writing Month, een competitie waarbij wannabe auteurs wereldwijd een verhaal in kunnen sturen.

Jonkman won de prijs vorig jaar met het boek Glazuur. Deze zomer kwam nummer twee, Verkikkerd uit, dat Boek van de Maand was op de website chicklit.nl.

Zwerverkots

‘Ik merkte dat er veel literaire boeken zijn over studenten die de weg kwijtraken, maar chicklit boeken zijn er bijna niet van’, vertelt Jonkman. ‘Ik besloot een boek te schrijven over een meisje dat op de campus in Enschede terecht komt, waar ik zelf ook heb gewoond in mijn studententijd.’

De stad Groningen speelt in het boek een grote rol, vanwege haar voorliefde voor de stad. ‘Het hoofdpersonage verhuist van Groningen naar Enschede. Ook al heb ik vijf jaar in Enschede gewoond, Groningen is mijn stad’, zegt Jonkman glimlachend. ‘Je kan me in een willekeurige straat in Groningen neerzetten, naast wat zwerverkots, maar het voelt als thuis.’

Vermaken

Het resultaat is een boek over een jonge studente die het studentenleven ontdekt. Het hoeft volgens Jonkman niet zozeer ‘literair’ zijn, maar wel de lezer kunnen vermaken. ‘Ik wil geen diepzinnige, literaire werken schrijven zoals Harry Mulisch. Ik wil juist dat mensen blij worden van mijn boeken en ze lezen terwijl ze een middag op de bank doorbrengen met een kop thee.’

Ze lijkt enigszins verbaasd over haar eigen succes. ‘Het is geweldig te merken dat mensen het leuk vinden wat ik doe.’

Op dit moment is ze nog werkzaam bij een uitgeverij, maar in de toekomst wijdt ze haar leven graag aan de chicklit: ‘Dat is de droom.’

Geen literair hoogstandje.
Wel lekker herkenbaar

Jonkman-Lisette-Verkikkerd-kleinIn Verkikkerd lees je hoe de 19-jarige Lucy Luijcx naar Enschede gaat om daar psychologie te studeren. Ze komt, op aandringen van haar ouders, terecht  op de campus in een vies huis, gevuld met nerds.

Het valt allemaal niet mee voor de eerstejaars, die met haar make-up fetisj elke dag een uur voor de spiegel zit. Al snel leert ze haar huisgenoten kennen, ze wordt verliefd op een van hen. In het boek worstelt ze met de lezer door alle hoogte- en dieptepunten van het eerste jaar heen.

Zo worden alle basisthema’s van een jonge student behandeld: dikker worden, voor jezelf zorgen, in een financiële crisis terecht komen, dronken op de wc in slaap vallen, etc. Alles wat Lucy moet overleven, om uiteindelijk haar eerste jaar zonder kleerscheuren door te komen.

Het boek leest prettig en is voor de vrouwelijke student waarschijnlijk erg herkenbaar. Lisette Jonkman weet de lezer makkelijk mee te nemen in de levensbeslommeringen van de jonge student. Voor de echt literaire lezers is dit boek geen aanrader. Zoals het de chicklit beaamt, is de vertelwijze simpel en is het ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ gehalte hoog. Zo heet de huisgenoot waar de hoofdpersoon een oogje op heeft ‘Kikker’en hij noemt haar op zijn beurt prinses. De stap naar een sprookje is snel gemaakt.

Ook de nadruk op de romantiek is voor de liefhebber. Zo beschrijft Lucy hoe haar knappe huisgenoot met zijn ‘lange, slanke vingers’ uitlegt hoe de wasmachine werkt, waarna de hoofdpersoon ‘bijna jaloers is op de wasmachine’.

Overall is Verkikkerd een pageturner die voornamelijk de beginnende student een grijns van herkenning zal bezorgen tijdens het lezen. Jonkman is zeker geen literair wonder, maar het boek misstaat niet op een nachtkastje van een jonge student die voor het slapen gaan nog even geëntertained wil worden.

 

De UK verloot deze week Verkikkerd van Lisette Jonkman.

Wil je meedoen? Ga naar het bericht op onze Facebookpagina, LIKE die en reageer op het bericht dat op onze timeline staat. Vertel ons waarom jij vindt dat je dat felbegeerde boek moet winnen. Dat kan tot dinsdag 10 september 12.00 u. Je krijgt van ons persoonlijk bericht  als je hebt gewonnen.

 

05-09-2013