Advertentie

Eerste coronaspuit van Groningen in Universiteitsmuseum

Bestuursvoorzitter Ate van der Zee van het UMCG overhandigt de spuit aan rector Cisca Wijmenga.

Eerste coronaspuit van Groningen in museum

De spuit, het medicijnflesje en een aantal andere voorwerpen die zijn gebruikt bij het zetten van het eerste coronavaccin in Groningen zijn nu in bezit van het Universiteitsmuseum.
2 februari om 20:01 uur.
Laatst gewijzigd op 4 februari 2021
om 12:04 uur.
februari 2 at 20:01 PM.
Last modified on februari 4, 2021
at 12:04 PM.

Door Lidian Boelens

2 februari om 20:01 uur.
Laatst gewijzigd op 4 februari 2021
om 12:04 uur.

By Lidian Boelens

februari 2 at 20:01 PM.
Last modified on februari 4, 2021
at 12:04 PM.

Lidian Boelens

Social media redacteur
Volledig bio

Social media editor
Full bio

Verpleegkundige Harm Wedman was de eerste Groninger die het BioNTech/Pfizer-vaccin op 6 januari kreeg toegediend. Bestuursvoorzitter Ate van der Zee van het UMCG overhandigde de spuit en andere attributen dinsdagavond aan rector magnificus Cisca Wijmenga. ‘Het lijken op zich heel gewone spullen, maar ze hebben een grote betekenis’, zei de rector.

De vaccineerspullen worden, als dat corona-technisch allemaal kan, dit najaar tentoongesteld in het UMCG, vertelt Arjen Dijkstra van het Universiteitsmuseum. Dat houdt daar regelmatig exposities over de geschiedenis van de medische wetenschap in Groningen. De nieuwe expositie gaat, vanzelfsprekend, over corona en vaccineren.

Camper en Reinders

‘De basis van het vaccineren is in deze stad gelegd’, legt Dijkstra uit. ‘Door Geert Reinders en Petrus Camper. Het vervolg van die geschiedenis zetten wij nu bij.’

Petrus Camper (1722 – 1789) was een veelzijdig arts. In 1763 werd hij benoemd aan de universiteit in Groningen. Hij publiceerde over inenting tegen pokken en hij was deskundig op het gebied van de bestrijding van de runderpest.

Camper bouwde daarbij voort op de resultaten van de Groningse autodidact Geert Reinders (1737 – 1815), een van de grondleggers van de immunologie.

English

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

English