Der Fliegende Holländer

Onlangs moest ik denken aan de het kunstenaarsduo Christo en Jeanne-Claude toen ik door Mitte fietste. Christo en Jeanne-Claude zijn kunstenaars die complete gebouwen laten inpakken met bouwcanvas, vaak met een curieus resultaat. In 1995 pakten ze nog de volledige Reichstag in, maar nu leken ze warempel opnieuw bezig te zijn in de binnenstad van Berlijn.

Al sinds ik hier woon is het klassieke operagebouw in het centrum van de stad gehuld in eenzelfde soort wit canvas. Helaas is dit niet het werk van het kunstenaarsduo, want het bleek in dit geval daadwerkelijk bouwwerkzaamheden te betreffen. Sinds 2009 wordt het Staatsoper Unter den Linden verbouwd. Vanwege de langdurige verbouwing heeft het Berlijnse operagezelschap daarom tijdelijk een nieuw onderkomen gekregen in het Schiller Theater.

Nu heeft de opera mij persoonlijk nooit echt getrokken. Hoofdzakelijk omdat ik het hardnekkig associeer met gepensioneerden die vrijwillig hun snor laten staan. Daarnaast spelen ook de riante prijzen die je moet betalen voor een kaartje een rol. Die kunnen namelijk al gauw oplopen tot tweehonderd euro, de man. Ik vermoed dat ik daarom tot voor kort liever gewoon naar de bioscoop ging.

Tamelijk wonderlijk

Maar sinds ik in Berlijn woon, is daar verandering in gekomen. Via de universiteit worden namelijk kaartjes aangeboden, die ook voor normale studenten betaalbaar zijn. Zo kon het gebeuren dat ik onlangs, voor het eerst in mijn leven, een echte operavoorstelling bijwoonde. Der Fliegende Höllander, geschreven door Richard Wagner en uitgevoerd door Philipp Stölzl. En dat was een tamelijk wonderlijke ervaring.

In de opera maken ze namelijk op ingenieuze wijze gebruik van boventiteling (géén ondertiteling), waarop je de teksten die gezongen worden bovenin het toneel kunt meelezen. Alleen al daarvoor zou je een keer naar de opera moeten. De kostuums en make-up zijn daarnaast nog beter dan die uit The Lord of the Rings en The Pirates of the Caribbean bij elkaar. De soundtrack is bovendien live, wat best wel een beetje indruk maakt. Tel daar ook nog eens een levensecht decor bij op, en je hebt een wel heel bijzondere avond tussen de pensionado’s.

02-06-2016