Jouke de Vries: ‘We hebben geld nodig én een goed plan’

Jouke de Vries heeft Aletta Jacobs aangekleed met een reddingsvest en zwemband, omdat het water de universiteiten aan de lippen staat.

Protest tegen overbelasting uni’s op Alarmdag

De Vries: ‘We hebben geld nodig én een goed plan’

Geld alleen is onvoldoende om de structurele overbelasting van de universiteit op te lossen, zei collegevoorzitter Jouke de Vries dinsdag tijdens de landelijke Alarmdag van WOinActie.
6 april om 16:00 uur.
Laatst gewijzigd op 7 april 2021
om 10:11 uur.
april 6 at 16:00 PM.
Last modified on april 7, 2021
at 10:11 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

6 april om 16:00 uur.
Laatst gewijzigd op 7 april 2021
om 10:11 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

april 6 at 16:00 PM.
Last modified on april 7, 2021
at 10:11 AM.

‘We kunnen wel 1,1 miljard vragen, maar als we geen plannen maken kan ik u garanderen dat het geld verdwijnt in een zwart gat’, sprak hij vanaf de trappen van het Academiegebouw een twintigtal bijeengekomen actievoerders toe. 

WOinActie organiseerde de Alarmdag als onderdeel van het initiatief Normaal Academisch Peil. Met het initiatief, onder meer gesteund door koepelorganisatie VSNU en alle universiteitsbesturen, wil de academische gemeenschap het nieuw te vormen kabinet duidelijk maken dat nu echt meer geld nodig is. 

Volgens een recent rapport van accountantskantoor PricewaterhouseCoopers, dat in opdracht van het ministerie van Onderwijs opgesteld werd, is er zeker 1,1 miljard euro nodig om het onderwijs weer op peil te krijgen, reparatiewerkzaamheden te verrichten en het al jaren gewenste kleinschalige onderwijs door te voeren.

Gezamenlijk optreden

De grote winst van de Alarmdag is volgens De Vries de samenwerking tussen WOinActie en de universiteitsbesturen. ‘Dat we hier gezamenlijk optreden en dat we dit landelijk doen, is heel belangrijk’, zei hij. ‘We zullen met z’n allen na moeten denken over hoe je het systeem beter kan laten werken. Zonder de hoge werklast en zo dat u weer met plezier naar uw werk gaat.’

Actievoerders op het Broerplein.

Hoewel De Vries optimistisch is over het signaal dat de academische gemeenschap aan een nieuw te vormen kabinet meegeeft, denkt hij niet dat het zal leiden tot ‘revolutionaire veranderingen’. ‘Maar stapje voor stapje kunnen we wel een verandering teweegbrengen.’ 

Daar zijn wat De Vries betreft hoofdzakelijk twee dingen voor nodig: geld en een goed plan. ‘Ik hoop dat er een nieuwe onderwijsminister komt die in een preconstruerend beraad meteen met de minister van Financiën gaat praten en dan aan het begin van de kabinetsperiode met een bedrag komt. Daar kunnen we beleid op maken.’

Maar, zegt hij ook, met geld alleen kom je er niet. ‘We moeten samen een goed plan maken voor Groningen. We kunnen, mede uit de coronapandemie, lessen trekken uit het hele land. Laten we dat ook doen.’

Landelijk

Eerder op de dag tooide de Groninger Studentenbond al een aantal standbeelden met een academische baret met rood vierkant. Dat symbool werd tijdens de Groningse Academische Opening van 2018 voor het eerst geïntroduceerd en is inmiddels een landelijk symbool tegen de onderfinanciering van de universiteiten.  

Hetzelfde vierkant werd ook door vele hoogleraren gedragen die naar Den Haag waren afgereisd. Onder hen de Groningse hoogleraar statistiek Casper Albers. 

Na zijn toespraak werd De Vries uitgenodigd een reddingsvest om het beeld van Aletta Jacobs te hangen. Het reddingsvest was, net als zwembanden en duikbrillen, een van de symbolen die actievoerders droegen om duidelijk te maken dat de academische dijken dreigen door te breken en hulp nu echt nodig is.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties