De top tien van Laura Spierdijk

Van wat voor muziek hou je? En wat zijn je favoriete nummers? Die vragen stelt de UK iedere twee weken aan een willekeurige medewerker of student. Hun playlist hoor je op Spotify.


Wie is Laura?

‘Als toegepast econometrist heb ik vooral expertise op het gebied van econometrische en statistische methoden. Het toepassingsgebied kan in principe alles zijn, zelfs muziek. In het verleden heb ik bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar vriendjespolitiek tijdens het stemmen voor het Eurovisie Songfestival en naar modellen die het succes van muziek verklaren uit factoren die niets te maken hebben met de kwaliteit van het liedje.

Sinds ik in 2012 een Vidi subsidie kreeg toegekend, ben ik vooral bezig met het onderzoeken van de invloed van bankenconcurrentie op economische groei en financiele stabiliteit. Dat is weer iets heel anders dan het Songfestival, maar juist het bezig zijn met verschillende toepassingsgebieden houdt mijn werk als econometrist spannend.’

Songfestival

‘Ben niet opgegroeid met muziek; mijn vader hield niet van muziek en we hadden vroeger ook nauwelijks iets om muziek op af te spelen. Ben daardoor wat laat met muziek begonnen. Het is ook niet meer goed met mij gekomen: ben nooit een fervent muziekluisteraar geworden.

Het enige wat ik echt probeer bij te houden is de Groningstalige muziek. En ik ben natuurlijk vrij goed op de hoogte van het Eurovisie Songfestival, waar ik al sinds 1982 naar kijk (toen was ik 5). Ook de Songfestivals van voor die tijd ken ik goed. Op een regenachtige zondagmiddag mag ik graag luisteren en kijken naar oude opnames van het Songfestival.’

Over haar top tien:

1. 32 jaar (sinds een dag of twee)

Oud nummer maar buitengewoon tijdloos.

2. Nij Stoatenziel – Ede Staal

De muziek van Ede Staal raakt me omdat ik het Groningen dat hij bezingt zo herken van m’n fietstochten door de provincie.  Dit nummer is het meest speciaal voor mij omdat het gaat over mijn lievelingsplek in Groningen.  Als ik dit lied hoor, pink ik een traantje weg en ben ik in gedachten even aan de Dollard.

3. Si ce soir – Patrick Bruel

Ik waardeer vooral de live versie van dit nummer, met de gillende meisjes op de achtergrond. De Franse taal geeft dit lied een extra dramatische lading. In het algemeen vind ik de taal waarin een lied wordt gezongen minstens even belangrijk als de muziek.

4. As ik de kaans zol kriegen

Wat een schitterend Gronings zingt Edwin Jongedijk. Zijn spraak en stem geven dit nummer een subtiele lading van ingehouden passie. Heel mooi vind ik dat.

5. Hors Saison – Francis Cabrel

Gezongen door mijn favoriete Franse zanger, in Nederland totaal onbekend. Cabrel is voor mij niet alleen een zanger, maar ook een groot poëet. Ik ben één keer bij een concert van hem in Parijs geweest, dat was een onvergetelijke ervaring. Dit is een van zijn meest melancholische nummers, over een Franse kustplaats die er in de winter nogal troosteloos bij ligt. Gek genoeg pept zo’n nummer me enorm op. Het kan nog erger, denk ik dan.

6. Verdronken Vlinder – Boudewijn de Groot

Mijn favoriete nummer van Boudewijn de Groot en Lennart Nijgh, wier oeuvre ik enorm bewonder. Hun liedjes zijn niet alleen mooi, maar ook een feest qua taal.

7. Mon plat pays

Brel is voor mij de koning van de Franstalige muziek. Dit is mijn favoriete nummer omdat ik de bezongen schoonheid van de Lage Landen heel herkenbaar vind.  De Nederlandstalige versie van dit nummer (door Brel met accent gezongen) vind ik trouwens ook heel erg mooi.

8. She’s got a way with men – Johan

Dit nummer is een van de redenen dat ik het ontzettend jammer vind dat Johan niet meer bestaat.

9. Eres tu – Mocedades

Als fan (en onderzoeker) van het Eurovisie Songfestival moest er natuurlijk wel een Eurovisienummer op m’n lijstje staan. Deze inzending van Spanje uit 1973 is een van mijn favorieten. Het behaalde de tweede plaats.

10. Op fietse – Skik

Van dit nummer krijg ik heel veel zin om te fietsen. In Drenthe.

 

 

28-01-2015