De top tien van Jan Herman Veldkamp

Van wat voor muziek hou je? En wat zijn je favoriete nummers? Die vragen stelt de UK iedere twee weken aan een willekeurige medewerker of student. Hun playlist hoor je op Spotify.


Wie is Jan Herman?

‘Na mijn studie econometrie belandde ik in de IT en sinds vier jaar werk ik bij de UB. Ik begon als ICT consultant en ben nu hoofd van de afdeling Ontwikkeling en Innovatie. Die houdt zich bezig met de ontwikkeling en het beheer van de computersystemen voor de UB.

Het grootste project waar mijn afdeling de afgelopen tijd bij betrokken is geweest is het Etalageproject, de invoering van het nieuwe Current Research Information System van de RUG en het UMCG. Het komende jaar zullen we naast dit project veel energie steken in het aansluiten van de UBG op een nieuwe internationale bibliotheekinfrastructuur in de cloud.’

The Waistcoats

‘Ik ben al jaren zanger/gitarist van beatgroep the Waistcoats. We halen onze inspiratie uit de Engelse en Amerikaanse muziek van de midden jaren zestig en de punkrock uit de jaren tachtig. Zelf luister ik naar veel verschillende genres zoals bijvoorbeeld jazz, rock, soul, folk, lounge, surf, punk en exotica. Radiostation Luxuria Music  past daar heel goed bij, dus daar luister ik naar als ik geen zin heb zelf iets uit mijn muziekverzameling te kiezen.’

Over zijn favorieten:

‘Hier de tien beste nummers van de afgelopen millennia, voor zover ze in Spotify zitten. Ik ben gevoelig voor melodieuze nummers met mooie meerstemmige zang maar ook voor primitievere met vette riffs en dat zie je terug in deze selectie.’

 1. Los Brincos – Pasaporte

Los Brincos was een van topbands in Spanje van de jaren zestig. Pioniers op geluidsgebied, ze zongen erg goed en schreven prachtige nummers. Pasaporte is een single afkomstig van de derde elpee Contrabando uit 1968. Draai het volume wat op bij het beluisteren.

 2. Black keys – Gold on the ceiling

Geweldige sound en riff. Wat moet ik er nog meer over zeggen? Dit is een fantastisch nummer. Laat het volume gerust nog even op de hogere stand staan.

3. Almendra – Muchacha (Ojos de Papel)

Als contrast een rustig nummer van de Argentijnse groep Almendra. Het is het haast waard om Spaans te leren om de mooie tekst te kunnen begrijpen. Google Translate geeft toch niet hetzelfde gevoel.

4. Free Design – Make the madness stop

Deze groep hoorde ik het eerst op Luxuria Music. Ik was erg onder de indruk van hun prachtige vocalen en originele composities. Eind jaren zestig heeft the Free Design een hele reeks albums gemaakt zonder al te veel succes. Maar nu hun reputatie de afgelopen jaren gegroeid is, is het complete werk weer goed beschikbaar. Dit nummer sprong er voor mij uit vanwege de bijzondere tekst.

5. The Temptations – Ball of confusion

Eigenlijk had er meer soulmuziek in mijn top tien moeten staan, maar de ruimte is beperkt. De beste periode van de Temptations vind ik hun Psychedelic soulperiode en dit is een van de singles uit die tijd.

6. Os Mutantes – Panis et circenses

Het indrukwekkende openingsnummer van het eerste album van de Braziliaanse band Os Mutantes. Een inventieve, melodieuze en psychedelische mix van allerlei invloeden.

7. Papa Topo – Lo que me gusta del verano es poder tomar helado

Er mag ook wel eens gelachen worden. Dit is een vrolijk zomernummer dat in je hoofd blijft hangen. Als je voor Muchacha Spaans had geleerd dan begrijp je deze tekst ook.

8. Dusty Springfield – The look of love

Ik kon geen top tien inleveren zonder minstens één compositie van Burt Bacharach want hij is ontegenzeggelijk een van de grootste componisten van de vorige eeuw. Prachtig vind ik de bijzondere melodielijnen en ritmewisselingen die hij in zijn composities weet te smokkelen.

Het was moeilijk om uit het grote Bacharach oeuvre een keuze te maken. Ik kwam uiteindelijk uit bij deze versie van The Look of Love omdat ik ook een fan van Dusty Springfield ben en ze dit nummer perfect zingt.

9. Black Sabbath – Iron man

Dit nummer valt beslist in mijn primitief met vette riffcategorie. De tekst maakt het nummer helemaal af.

 10. Tom Jones – It’s not unusual

Een mooie afsluiting. Dit is hét lied van Tom Jones en het blijft geweldig hoe vaak ik het ook hoor.

 

 

07-01-2015