De top tien van Berend van der Kolk

Van wat voor muziek hou je? En wat zijn je favoriete nummers? Die vragen stelt de UK iedere twee weken aan een willekeurige medewerker of student. Hun playlist hoor je op Spotify.

Wie is Berend van der Kolk?

Berend is docent en promovendus aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (vakgroep accounting).  Dit semester is hij als ‘visiting research scholar‘ aan het werk bij de London School of Economics and Political Science. Hij doceert vakken over accounting en ethiek en in zijn promotieonderzoek richt hij zich op de werking van managementsystemen in de publieke sector. Daarnaast is hij als muzikant (piano, contrabas, gitaren) betrokken bij singer-songwriter Jürgen Visser en de jazzband Carmen & The Suit Ups.

Over zijn favorieten:

‘Over de tien nummers hoefde ik niet lang na te denken, ze zijn stuk voor stuk – op hun eigen manier – geweldig. Graag bied ik bij dezen mijn welgemeende excuses aan aan Sting, Oasis, Frank Sinatra, Chopin, Nina Simone, Wende Snijders, Glen Hansard, Eefje de Visser, Jungle by Night en Eva Cassidy voor het ontbreken van hun muziek in deze lijst. Als ik een top 20 mocht samenstellen, hadden ook zij een mooi plekje gekregen. Ik heb geprobeerd om echt een playlist te maken die – hoewel de stijlen uiteenlopend zijn – achter elkaar te beluisteren is. Ik hoop dat dat is gelukt.’

Geweldig gitaarwerk

1) Rogier Pelgrim – Weight Upon Your Shoulders

‘Een lekkere binnenkomer. Rogier won in 2012 de Grote Prijs van Nederland en heeft een divers, muzikaal en fris debuutalbum gemaakt. Dit is het tweede nummer van zijn album met pakkende instrumentale melodieën en een tekst die zowel waarschuwt als geruststelt.’

2) Gregory Porter – No Love Dying

‘Vorig jaar was hij te gast in De Oosterpoort, waar dit nummer wat mij betreft een hoogtepunt was. Een soort ode aan de liefde, gehuld in prettige jazz klanken. De biertjes daarna in De Spieghel met Emanuel, zijn drummer, waren een ander hoogtepunt die avond.’

3) John Mayer – Neon

‘Geweldig gitaarwerk! Zowel technisch goede als toegankelijke luistermuziek (die twee correleren niet altijd). Ook de live uitvoering in het Nokia Theatre, waar hij met alleen zijn akoestische gitaar duizenden mensen stil krijgt, vind ik fantastisch.’

4) U2 – Beautiful Day

‘Ik heb een eigen playlist op Spotify waarin ik allerlei nummers heb staan die je op een ‘beautiful day’ kan draaien en deze kan natuurlijk niet ontbreken. Thuis luisterde mijn oudere broer veel naar U2, waar je dan als jongere broer flink door beïnvloed wordt, zeker als je samen de zolderverdieping een tijdje hebt gedeeld. Zet dit nummer aan terwijl je je gordijnen, ogen of collegedeur opent en je dag kan niet meer stuk.’

5) Casting Crowns – Who Am I

‘Iedereen loopt volgens mij weleens met vragen rond over het leven en de betekenis daarvan. Dit nummer heb ik vaak gedraaid op momenten dat ik daarover nadacht. Naast het herhalen van sommige vragen is het voor mij ook een nummer geworden dat enkele van die vragen beantwoordt.’

6) Jürgen Visser – Water

‘Over vragen gesproken; daar loopt Jürgen ook soms mee rond en hij maakt erg mooie liedjes over zijn zoektochten. Toegegeven, ik ben niet helemaal objectief.., met vrienden Jürgen (singer en songwriter) en Gijs (cellist en vocals) heb ik al veel muzikale avonturen meegemaakt, o.a. afgelopen jaar Paradiso, Eurosonic, Melkwegtheater en Bevrijdingsfestival Groningen. Daarbij namen we zijn eerste album op waarvan ik dit het meest aansprekende nummer vind. Zijn teksten zijn eerlijk en poëtisch, zijn stem is goed en intens, kortom: houd hem in de gaten!

7) Spinvis – Kom Terug

‘Dit nummer ken ik zelf nog niet zo lang, maar de tekst spreekt me tegenwoordig erg aan: mijn vriendin en ik zitten nu allebei in een ‘ander’ buitenland. Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom terug.’

8) Stef Bos – Rue De Mouftard

‘Een nummer over vriendschap, jong zijn, idealen, nostalgie en Parijs, geschreven en gezongen door – wat mij betreft – één van de beste Nederlandstalige liedjesschrijvers van het moment. Wij heffen nog één glas, vriend, op dat wat zal komen, en dat wat was.’

9) Karl Jenkins – Requiem, Introit (uitgevoerd West Kazakhstan Philharmonic Orchestra)

‘Ik hou wel van requiems, ze kunnen zowel gedragen als indrukwekkend zijn en ze laten je even stil staan bij het feit dat het leven niet eindeloos is. Dit nummer is de  opening van het requiem van Jenkins, een relatief modern requiem. Ook de overige delen van dit requiem zijn zeer de moeite waard.’

10) Johann Sebastian Bach – Dorische Toccata und Fuge d-moll, BWV 538 (uitgevoerd door Hans Helmut Tilmanss) 

‘Mijn vader is organist, dus in mijn jeugd heb ik veel van Bach meegekregen. Van die muziek geniet ik nog steeds regelmatig, ook bijvoorbeeld tijdens het schrijven of lezen. Een weergaloze afsluiter lijkt me. Dit is tijdloos.’

 

 

 

 

 

 

24-09-2014