De eclectische smaak van Maarten Jalink

Deze week in de playlist de favoriete muziek van Maarten Jalink, Phd student bij chirurgie.

Jalink is 25 en in 2012 afgestudeerd als arts. Na zijn afstuderen heeft hij eerst een jaar als art-assistent op de afdeling chirurgie van het UMCG gewerkt. Al tijdens zijn studie is hij begonnen met een onderzoek naar het spelen van video games op het leren van basisvaardigheden laparoscopische chirurgie (kijkoperaties van de buik).

Het UMCG ontwikkelt sinds een paar jaar in samenwerking met andere partijen een speciale video game voor de Nintendo Wii U om deze basisvaardigheden op een leuke en goedkope manier te kunnen oefenen. Jalink heeft zijn onderzoek naar deze game ook na zijn studie voortgezet. En zodoende is het zijn promotieonderzoek geworden. Dit half jaar is hij full-time met het onderzoek bezig. Vanaf september gaat hij een jaar naar Paramaribo om daar in een ziekenhuis op de spoedeisende hulp en intensive care te werken.
 

Waar en wanneer luister je het meest naar muziek?
‘Ik luister eigenlijk altijd naar muziek als ik onderweg ben. Gewoon, op de fiets of in de trein. Thuis draai ik ook geregeld een plaatje, maar niet constant. Op mijn werk luister ik alleen naar muziek als ik alleen op mijn kamer zit. Meestal zet ik dan wat rustige jazz of blues op op de achtergrond.

Ik zie op de foto dat je zelf ook gitaar speelt. Zit je in een band of speel je alleen thuis? 

maartenj‘Na een tragische poging van mijn ouders om mij wat muzikale vorming bij te brengen – ik was een jaar lang verdoemd tot een afschuwelijk saai klokkenspelklasje! – heb ik als kind gezworen nooit meer muziek te maken. Gelukkig ben ik daar op teruggekomen.

Een dik half jaar geleden heb ik een gitaar van een vriend geleend, waarop ik elke dag ongeveer een half uurtje speel. Dankzij lessen op internet en wat filmpjes op YouTube leer ik mezelf zo wat bij. Een rocklegende word ik niet; ik ben allang blij als ik weer eens een simpel liedje ontdek waarvan ik de akkoorden mee kan spelen. Het stelt nog weinig voor, maar het is nu al zoveel beter dan een half jaar geleden.’

Je lijst is een hele diverse mix van gitaarmuziek, dance, golden oldies en Nederlandstalig. Luister je altijd alles door elkaar?

‘De laatste jaren beluister ik steeds meer albums in zijn geheel. Dan komen de nummers beter tot hun recht. Een top-10 met losse nummers was dan ook een hele uitdaging. Welk album ik wanneer beluister, hangt totaal af van mijn stemming. Daft Punk is overigens heerlijk voor tijdens het hardlopen; met name hun live album Alive 2007.’

 

Ga je wel eens naar concerten en zo ja, wat was de laatste en wat was de meest memorabele?

‘Ik ga zo’n twee/drie keer per jaar naar de meest uiteenlopende concerten. En natuurlijk kijk ik ook altijd even op Noorderzon en pak ik wat bandjes rondom Eurosonic mee. Mijn meest memorabele concert was van de Red Hot Chili Peppers in 2006 in het Goffertpark in Nijmegen. Niet alleen een goed concert, maar achteraf ook één van de laatste concerten waarbij John Frusciante – wat mij betreft één van de beste, nog levende gitaristen – nog met hen speelde.’

 

Vertel, wat is je favoriete liefdesliedje

Dit is een hele moeilijke vraag. Als ik er eentje zou kiezen, zou het een van de vele, vroege liefdesliedjes van de Beatles zijn. Vrolijk, simpel en toch betekenisvol. Maar als ik er nu eentje willekeurig kies, dan kom ik daar volgende week ongetwijfeld alweer op terug…

 

 

 

 

 

 

 

10-03-2014