De beste muziek van de afgelopen maand

De leukste muziekwinkel van de stad, Plato, en de UK werken samen. We geven je elke maand een overzicht van alle nieuw uitgekomen muziek. Lekker makkelijk. Lekker luisteren!

Er komt tegenwoordig zo veel muziek uit dat je het amper bij kunt houden. In de oceaan van nieuwe releases die elkaar in snel tempo opvolgen brengt de UK je samen met Plato in rustig vaarwater. Lekker achterover hangen en luisteren, dat is het motto.

plato-zwart

Elephant Stone

Hindie rock. Dat kende ik nog niet. Maar het bestaat en de band Elephant Stone maakt het. Wat is het? Rock met gebruik van Indiaase instrumenten zoals sitar, tabla of dilruba. Je zou denken dat het om een band uit India gaat, maar nee, ze komen uit Canada. Frontman Rishi Dir heeft wel Indiase roots en is een begenadigd sitar speler. elephant-stone

Daarnaast is hij ook fan van Britse bands als The Stone Roses en The Beatles en juist die invloeden zijn op de net uitgekomen plaat The Three Poisons goed te horen. Van de psychedelische sixties is de band nu meer naar de britpop gegaan. De sitar is trouwens nog niet geheel verbannen. Luister naar twee nummers van hun nieuwste plaat, één met en één zonder sitar.

Angus & Julia Stone

angus&juliaAngus en Julia, broer en zus uit Australië, zijn vooral bekend van hun dromerige folkliedjes , die het goed doen bij de backpackers onder ons. En misschien ook een beetje van het nummer Draw your swords dat in Grey’s Anatomy werd gebruikt. Een tijdje geleden waren ze elkaar zat en gingen ze solo maar nu zijn ze weer terug als duo. Met herboren energie kun je wel stellen. De akoestische gitaar is ingeruild voor een elektrische en Rick Rubin is aangetrokken als producer. Er zit wat meer pit in hun laatste plaat. Lekker.

 

Mirel Wagner

Mirel Wagner is een 23-jarige Ethiopisch Finse zangeres, die gewapend met barkruk en gitaar de podia van Europa verovert. Verwacht geen lieflijke liedjes want met haar zware stem en langzame gitaarloopjes maakt ze eerder een soort folknoir. Mirel_Wagner_2Haar liedjes gaan over dood en wanhoop en hebben allemaal een mysterieuze sfeer en laag tempo. Niet al te toegangkelijke muziek maar zeker intrigerend.

 

 

Benjamin Booker

Ook jong en ook zwart maar uit New Orleans is Benjamin Booker. Hij maakt muziek van een geheel andere orde dan Mirel Wagner. Benjamin BookerNoem het bluesrock of rammelgitaarmuziek, rustige folk is het zeker niet. Zijn stem klinkt alsof hij dagelijks vijf pakjes sigaretten wegrookt. Zijn debuutplaat werd in zes dagen opgenomen in een studio in Nashville met een band die nog niet eerder samen had gespeeld. Move over Jack White, van Booker gaan we meer horen, zoveel is zeker.

 

Wat vind je verder nog in de playlist? Muziek van de nieuwe, vrolijke plaat van het Drentse folk duo Tangerine bijvoorbeeld. Of metal legende Opeth, die een plaat maakte met orgels in plaats van grunts. Of het nieuwe album met ijzersterke songs van indierockers Spoon. Genoeg nieuw luistervoer!

 

03-09-2014