De beste muziek van de afgelopen maand

De leukste muziekwinkel van de stad, Plato, en de UK werken samen. We geven je elke maand een overzicht van alle nieuw uitgekomen muziek. Lekker makkelijk. Lekker luisteren!

Er komt tegenwoordig zo veel muziek uit dat je het amper bij kunt houden. In de oceaan van nieuwe releases die elkaar in snel tempo opvolgen brengt de UK je samen met Plato in rustig vaarwater. Lekker achterover hangen en luisteren, dat is het motto.

plato-zwart

Hozier

Hozier, oftewel Andrew Hozier-Byrne is 24 en heeft net zijn debuutplaat uit.  Als zoon van een blues muzikant kreeg hij de muziek met de paplepel ingegoten, hij zong in een koor op het Trinity College in Dublin en ging op wereldtour met Anùna, een Ierse koorgroep. Vorig jaar bracht hij zijn eerste solo EP Take me to Church uit. De clip bij de titeltrack zorgde voor zijn internationale doorbraak. Een prachtig nummer en de combinatie met de indrukwekkende video zorgt voor instant kippenvel.

King Tuff

Van een koorzanger met nummers als ‘Take me to Church’ gaan we lekker door naar een garagerocker die nummers maakt met titels als ‘Demon from Hell’. King Tuff is het alter ego van Kyle Thomas. Black Moon Spell is zijn derde plaat en staat vol met fuzzy glamrock en garagepop. King Tuff Heel lekker als je bijvoorbeeld ook houdt van het iets bekendere The Black Keys of het iets minder bekende Thee Oh Sees.

 

Flying Lotus

You’re Dead! is het vijfde album van Steven Ellison aka Flying Lotus en voor wie het wat zegt: uitgebracht op het WARP label. Als je dat kent dan weet je meteen in welke hoek je zijn muziek moet plaatsen. Flying Lotus Zegt het je niets: het label blinkt uit in experimentele electronica. Op deze plaat werkt Ellison samen met oa. Herbie Hancock, Kendrick Lamar en Snoop Dogg. En dat levert erg mooie nummers op. Soms niet al te toegankelijk maar altijd speels en vol met mooie aparte geluiden.

 

 

Broederliefde

Soms werkt het verhelderend als je in Spotify kijkt bij vergelijkbare artiesten. Soms helpt het je daarentegen geen steek verder. Zoals in het geval van Broederliefde. Het zei mij in eerste instantie niets. Dat zegt niet alles. broederliefdeWare het niet dat alle vergelijkbare artiesten die ik daarna zag: Winne, Bollebol, Adje en Sjaak, me ook niets zeiden. Even luisteren is natuurlijk de oplossing. En dat bracht me tot de volgende conclusie: als je er van houdt is dit echt helemaal geen slecht product van eigen bodem. Hip hop that is.

 

Gruizige dreampop

Wat vind je verder nog in de playlist? Een nummer van golden oldie Leonard Cohen (1934!) die ook een nieuwe plaat uit heeft. Niet heel veel nieuws onder de zon maar wie had dat ook verwacht. Nederlandse band Nouveau Velo bracht in september zijn debuutplaat uit. Gruizige dreampop van een eigenzinnige band. Voor de liefhebbers van het wat ruigere werk is er een nieuwe van Electric Wizard, ook wel eens Heaviest band of the Universe genoemd. Laag gestemde gitaren zorgen voor een lekker zwaar geluid. En dan hebben we nog wat jazz in de aanbieding. Gideon van Gelder is de zoon van Sam van Gelder, de eigenaar van jazzwinkel Swingmaster in de Pelsterstraat. Hij is pianist en maakt energieke en lyrische jazz. Heel fijn. Blijven over: Avi Buffalo en Solstafir: laat je verassen!

 

08-10-2014