Commissie: Geen antisemitisme bij rechten in Leiden

Commissie: Geen antisemitisme bij rechten in Leiden

In ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Een onderzoekscommissie concludeert dat er geen sprake is geweest van antisemitische uitingen op de rechtenfaculteit in Leiden.
Samengesteld door Rob Siebelink
29 januari om 11:11 uur.
Laatst gewijzigd op 29 januari 2021
om 11:17 uur.
januari 29 at 11:11 AM.
Last modified on januari 29, 2021
at 11:17 AM.

Expositie ‘Carels universum’ voor rector Leiden

Tien musea en erfgoedpartners in Leiden hebben een virtuele tentoonstelling samengesteld om vertrekkend rector Carel Stolker van de Universiteit Leiden te eren: Carels universum. Stolker gaat na acht jaar, hij is de langstzittende rector in Leiden, op 8 februari met emeritaat.

De rector is een man van het erfgoed, aldus de tien instellingen. ‘Telkens dook Stolker op in een van de Leidse musea en hij steunde vele erfgoedinitiatieven.’ Uit hun collecties kozen ze 32 objecten die symbool staan voor Stolker en het wetenschappelijk onderzoek in Leiden. ‘Met directe verwijzingen, speelse associaties en een enkele knipoog.’

Stolker wordt opgevolgd door Hester Bijl, nu nog vice-rector. Zij wordt de eerste vrouwelijke rector van de oudste universiteit van Nederland (opgericht in 1575). De een-na-oudste universiteit kreeg ook pas onlangs een eerste vrouwelijke rector: Cisca Wijmenga van de Rijksuniversiteit Groningen, opgericht in 1614. (Foto Monique Shaw/Wikimedia Commons)

Wat moet de TU Delft met 200 robotstofzuigers?

Nog onbekende criminelen hebben geprobeerd om namens de Technische Universiteit Delft tweehonderd robotstofzuigers te bestellen. Om de leverancier te misleiden, deden ze dat met een valse domeinnaam die wel lijkt op de echte. De uni heeft aangifte gedaan bij de politie en vraagt medewerkers om waakzaam te zijn.

De leverancier vroeg zich af wat de TU met tweehonderd stofzuigers zou moeten, belde de universiteit en toen bleek al snel dat die de order niet had geplaatst, meldt het Delftse universiteitsblad Delta.

Er zijn volgens de afdelingen Integrale Veiligheid en ICT van de Leidse uni drie valse domeinnamen bekend, schrijft Delta. Vorig jaar werd ook twee keer geprobeerd om namens de TU Delft een bestelling te doen. 

Geen antisemitisme bij rechten in Leiden

Op de Leidse rechtenfaculteit, waar voormalig Forum voor Democratie-boegbeeld Paul Cliteur hoogleraar is, is geen sprake geweest van antisemitische uitingen. Dat concludeert een externe commissie die onderzoek deed, bericht de Leidse universiteitskrant Mare.

Aanleiding voor het onderzoek was de ophef die eind vorig jaar ontstond rond hoogleraar Paul Cliteur. Die wilde zich niet distantiëren van vermeende antisemitische en racistische uitspraken van zijn voormalig partijleider en promovendus Thierry Baudet. Baudet zou ooit hebben opgemerkt dat ‘de Holocaust nodig was geweest om het christendom in West-Europa te redden’.

Baudet heeft dat altijd ontkend. Cliteur deed niks met klachten over zijn protegé ‘omdat het om ‘private gesprekken ging’. ‘Zolang ik het niet zelf heb gehoord, vind ik er ook niets van’, zei hij eerder in Mare. ‘Als ik er zelf niet bij ben, dan ga ik daar in beginsel niet tussen in zitten.’

De onderzoekscommissie die de universiteit Leiden instelde, concludeert nu ‘helder en ondubbelzinnig’ dat er nooit sprake is geweest van antisemitische uitlatingen binnen de afdeling Encyclopedie van de Rechtswetenschap, de afdeling waar Cliteur werkzaam is.

Wat betreft Baudets vermeende opmerking over de Holocaust (dat was volgens de beschuldigingen in 2008) is niet meer vast te stellen wat er exact is gebeurd, stelt de commissie. Wel is duidelijk dat Cliteur daarvan niet op de hoogte is gesteld of op de hoogte had kunnen zijn. Daardoor valt hem ‘niets te verwijten’, aldus de commissie.

29 January 2021 | 29-1-2021, 11:17
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties