CdK in Brabant wordt rector Tilburg University

CdK in Brabant wordt rector Tilburg University

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: De Brabantse Commissaris van de Koning wordt rector en collegevoorzitter van Tilburg University.
Samengesteld door Rob Siebelink
23 januari om 12:52 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
januari 23 at 12:52 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Van de Koning naar de uni

De Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk wordt de nieuwe rector magnificus én de nieuwe voorzitter van het college van bestuur van Tilburg University. Hij volgt collegevoorzitter Koen Becking op en rector magnificus Klaas Sijtsma op. 

Wim van de Donk was van 2004 tot en met 2009 voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij keert terug naar zijn roots; Van de Donk begon zijn wetenschappelijke carrière in 1986 aan Tilburg University (toen nog Universiteit van Tilburg).

De combinatie van rector en collegevoorzitter in een persoon komt niet vaak voor, maar is ook niet uniek. Bij de Universiteit Leiden staat Carel Stolker vervult ook de twee posities.

UvA verwijdert toespraken oud-rector Van den Boom

Oud-rector Dymph van den Boom van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft geen plagiaat gepleegd in vroegere toespraken en een proefschrift, maar was wel slordig in haar bronvermelding. Dat oordeelde een commissie kort geleden die onderzoek deed naar vermeend plagiaat.

Voor de UvA is de uitkomst aanleiding om haar toespraken voorlopig van de website van de uni te verwijderen, meldt het universiteitsblad Ad Valvas. Als Van den Boom de ontbrekende verwijzingen toevoegt, worden ze weer online gezet. 

Er was de nodige kritiek op het oordeel van de commissie. Die kwam er vooral op neer dat studenten die hun bronvermelding niet op orde hebben, zich kunnen beroepen op de uitkomst in de kwestie-Van den Boom. De UvA benadrukt echter dat de fraude- en plagiaatregeling voor studenten ‘onverkort van kracht blijft.

Studenten strafrecht klagen bij Inspectie

Een groep van bijna dertig masterstudenten strafrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam is ontevreden over beoordelingen in het vak onderzoekspracticum. Ze vinden de beoordelingen te zwaar, willekeurig en ondoorzichtig, schrijft Erasmus Magazine.

Meer dan de helft van de studenten haalde het vak niet. Zij mogen daardoor niet aan de scriptie beginnen en moeten, omdat er geen herkansing mogelijk is, het vak volgend jaar opnieuw doen. De sfeer rond het vak is volgens de studenten dusdanig slecht dat ze spreken van een ‘angstcultuur’, melden ze in een brief aan onder meer de Onderwijsinspectie.

De studenten deden dat omdat de docenten niet naar de studenten willen luisteren, schrijven ze. Docenten zijn op de hoogte van de onvrede onder studenten, maar passen het beleid niet aan, staat in de brief. ‘We willen onze stem laten horen, niet alleen maar voor ons, maar ook voor toekomstige masterstudenten.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties